Gauck pod palbou: Proti vejcím nepomohly ani deštníky

Berlín – Vajíčko, kterým dostal do hlavy německý prezident Joachim Gauck, zastínilo zpravodajství německých médií z pondělních pražských oslav 25. výročí pádu komunistického režimu v Československu. Deníky upozorňují na to, že zatímco podle Hradu byl Gauck po zásahu otřesen, sám prezident vzal situaci spíše s humorem – tím spíš, že letící slepičí produkt nebyl určen jemu, ale jeho českému kolegovi Miloši Zemanovi.

Pod titulkem „Pod palbou“ informuje o Gauckově pobytu v Praze server týdeníku Focus, podle něhož na německého prezidenta během shromáždění na Albertově létala vajíčka a rajčata. Připomíná, že jej musela ochranka chránit deštníky, přesto se jí to zcela nepodařilo. Třebaže palba patřila někomu jinému, Gauck to přesto částečně schytal.

O létajících rajčatech, vejcích a houskách píše i deník Bild. „Palba nepatřila Gauckovi, ale kontroverznímu českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Tisíce Čechů využily shromáždění, aby zúčtovaly s neoblíbenou hlavou státu a hlasitě vyžadovaly její odstoupení,“ napsal list. S odvoláním na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka konstatuje, že Gaucka zasáhlo vejce do spánku a byl viditelně otřesen. Poznamenává ovšem, že podle mluvčí německého velvyslanectví v Praze zasáhla prezidenta jen malá část vajíčka a on sám vzal naopak situaci s humorem.

O vajíčku, které trefilo Gaucka, informovala řada německých médií. Zpravodajská stanice n-tv věnovala vajíčkovému incidentu poměrně velký prostor a hned v titulku dala slovo „otřesen“ do uvozovek. Všechna média poznamenávají, že Zeman se svému čestnému hostovi omluvil slovy: „Pane prezidente, promiňte. To vejce bylo určeno pro mne, ne vám.“

Německé noviny také poznamenávají, že demonstrace proti Zemanovi zcela zastínily oslavy výročí 17. listopadu. Připomínají hlasité pískání při vystoupení českého prezidenta a všímají si, že demonstranti často provolávali hesla na podporu Ukrajiny. Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung připomínají v této souvislosti rovněž nedávné kontroverzní Zemanovy výroky.

Protesty proti Zemanovi zastínily oslavy sametu, píšou Slováci

Také podle slovenského tisku zastínily protesty proti Zemanovi oslavy 25. výročí sametové revoluce. „Nejprve dostal červené karty, poté na českého prezidenta Miloše Zemana létala vajíčka. Vzpomínka na sametovou revoluci v Praze se nesla ve znamení mnohatisícové demonstrace proti hlavě státu. Jedno z vajíček zasáhlo německého prezidenta Joachima Gaucka,“ napsal list Pravda, který na titulní stránce otiskl fotografii, na které ochranka chrání Zemana pomocí deštníků před zásahem létajících předmětů.

Nejčtenější slovenský list Nový čas přinesl několik záběrů z protestů proti Zemanovi. „Heslo 'Miloše do koše' připomenulo časy sametové revoluce. Záběry jsou ovšem aktuální - Národní třídu v Praze zaplnily tisícovky demonstrantů, kteří protestovali proti Zemanovi,“ poznamenal deník. Připomněl, že dav vystavil hlavě českého státu červenou kartu.

„Národní třída v Praze byla 25 let od začátku sametové revoluce opět plná. Tisíce lidí tentokrát nezvonily klíči, ale ukazovaly červené karty. Pokřik byl stejný jako před čtvrtstoletím - 'Miloše do koše',“ poznamenal deník Sme. Podobné heslo skandovali lidé v roce 1989 na tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše.

Polityka: Útoky na Havla připomínají pokusy o diskreditaci vůdců polské protikomunistické opozice

Protesty proti prezidentovi Miloši Zemanovi během pondělních oslav upoutaly pozornost i ruských, ukrajinských a polských médií, omezily se však většinou na agenturní zpravodajství. V protestech vidí reakci na Zemanovy proruské postoje. „Červená karta: na českého prezidenta házeli vajíčka, protože podporuje Putinovu politiku,“ nadepsal dnes populární ruský list Moskovskij komsomolec.

„Prahou otřásají protesty, ale Miloš Zeman zůstal věrný svému stanovisku,“ uvedla ruská zpravodajská televize Rossija 24 na svém webu a objasnila, že Zeman zastává nepopulární stanoviska vůči Rusku, a tak ho k demisi opět vyzývají ti, kterým je „blízká celoevropská móda kritiky na adresu Moskvy“.

„Češi protestují v obraně dobrého jména Václava Havla před útoky jeho nástupců,“ napsal polský publicista, někdejší disident Adam Szostkiewicz ve svém blogu na webu polského časopisu Polityka. Připomněl, že na zesnulého státníka útočí bývalý a úřadující prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman z protilehlých břehů české pravice a levice. Zatímco Klaus označuje Havla za reformátorského komunistu, Zeman ho má za utopistu pasivně přihlížejícího rozkrádání národního majetku v kupónové privatizaci. Avšak ani Klaus ani Zeman se nemohou pochlubit ve svém životopise, že by jako Havel bránili demokracii a občanské svobody i za cenu uvěznění. „Dnes lze kritizovat libovolného vůdce, ale je hanebnost a hloupost ničit symboly odporu proti zlu, protože bez nich má zlo usnadněnou práci v srdcích a úmyslech lidí,“ zdůraznil Szostkiewicz. Útoky na Havla mu připomínají pokusy polských „antikomunistů a vlastenců z poslední minuty“ o diskreditaci vůdců polské protikomunistické opozice, včetně Lecha Walesy, a to podle zásady: „Čím méně sami dělali za komunismu, tím agresivněji lustrovali ty, kteří otevírali cestu ke svobodě.“

Vydáno pod