Španělsko čekají další předčasné volby. Konat se budou v listopadu

Šéf španělských socialistů Pedro Sánchez se nebude znovu v parlamentu ucházet o zvolení premiérem, neboť ho ostatní strany odmítly podpořit. Oznámil to španělský královský palác. Zemi tak 10. listopadu čekají předčasné parlamentní volby, které budou už čtvrté za poslední čtyři roky.

Španělský král Felipe VI. se v pondělí a v úterý sešel s lídry politických stran ve snaze ukončit politický pat v zemi. Jednal také s úřadujícím premiérem Sánchezem. Žádné řešení se však nepodařilo nalézt.

„Nebylo možné naplnit mandát, který nám Španělé dali 28. dubna,“ řekl Sánchez s odkazem na poslední volby. „V Kongresu není většina, která by zajistila vznik vlády, což nás nutí volby 10. listopadu zopakovat,“ dodal.

Povolební pat

Král Felipe VI. navrhl Sáncheze na premiérský post v červnu, ten ale v červenci dvakrát nezískal důvěru poslanců. V posledních týdnech jednání s možnými spojenci socialistů, levicovou stranou Unidas Podemos, uvázla na mrtvém bodě.

Agentura Reuters píše, že španělští politici strávili více času vzájemným obviňováním, kdo za pat může, než hledáním východiska z něj. Podle analytiků Sánchez doufá, že v předčasných volbách svůj výsledek z letošního dubna vylepší.