O post prezidenta se v Tunisku utkají mediální magnát a univerzitní profesor

Ve druhém kole prezidentských voleb v Tunisku se proti sobě postaví univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd a mediální magnát Nabíl Karúí. S odkazem na úterní prohlášení nezávislého volebního výboru o tom informovaly zahraniční agentury. Tunisané si v nedělních volbách vybírali z 26 kandidátů.

Vítězem prvního kola se stal Saíd, který získal 18,4 procenta hlasů. Druhý Karúí s 15,6 procenta porazil kandidáta největší parlamentní Strany obnovy Abdala Fattáha Múrúa, kterému dalo hlas 12,9 procenta voličů.

Ani jeden z dvojice vítězných kandidátů nikdy nezastával politický post. V prvním kole předstihli současného a dva bývalé premiéry, exprezidenta a ministra obrany.

Postup Nabíla Karúího, který vlastní jednu z hlavních televizních stanic, postavil Tunisko do dosud nepoznané ústavní situace. Mediální magnát se momentálně nachází ve vazbě, kde čelí obviněním z praní špinavých peněz a finančních podvodů. Zatčen byl letos v srpnu, jen krátce před začátkem prezidentské kampaně. Tvrdí, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná.

Kaís Saíd je odborníkem na ústavní právo a známým u tuniské veřejnosti se stal jako politický komentátor. Podle AFP si pěstuje pověst neúplatného „pana Čistého“, který stojí nad tradiční stranickou politikou. Skromnou předvolební kampaň, ve které hlásal návrat k hodnotám tuniského povstání v roce 2011, vedl prakticky bez finančních prostředků.

Datum druhého kola úřady zatím neoznámily.