Hurikán Dorian v Karibiku způsobil záplavy. O víkendu zesílí a udeří na Floridu, Trump ruší cestu do Polska

K Portoriku se blíží tropická bouře Dorian (zdroj: ČT24)

Hurikán Dorian způsobil v severním Karibiku jen omezené škody a ve středu večer region opustil. Směřuje však na americkou pevninu, konkrétně na Floridu, a ještě z něj může být nebezpečná bouře čtvrté kategorie. Americký prezident Donald Trump nově vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc Americkým Panenským ostrovům, od nichž se už hurikán vzdálil. Kvůli hurikánu také zrušil plánovanou návštěvu Polska. Zastupovat ho bude viceprezident Mike Pence.

Živel způsobil na Amerických Panenských ostrovech, Britských Panenských ostrovech a na portorických ostrovech Vieques a Culebra výpadky proudu a záplavy. „Jsme šťastní, protože nejsou hlášeny žádné škody,“ řekl AP starosta Culebry William Solís.

Trump už v úterý v noci kvůli bouři vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc místním úřadům. Stav nouze vyhlásil ve středu po Portoriku stát Florida. Po zesílení by tam ještě Dorian mohl napáchat značné škody.

V neděli by mohl Floridu bičovat vítr o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině, ohrožen může být i jih Georgie.

Obyvatelé Floridy se mají předzásobit jídlem

Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele východního pobřeží Floridy, aby si udělali zásoby potravin a vody nejméně na sedm dní. Pobřežní stráž doporučila majitelům soukromých lodí z Key Westu, aby svá plavidla do amerického Svátku práce, tedy do pondělí, umístili do bezpečného přístavu.

Trump na Twitteru obyvatele Floridy vyzval, aby se na příchod hurikánu připravili a poslouchali příkazy státních i federálních úřadů. „Je to opravdu velký hurikán, možná jeden z největších!“ zdůraznil prezident.

V září 2017 zdevastoval Portoriko ničivý hurikán Maria a ostrov se z jeho úderu stále ještě zcela nevzpamatoval. Dorian však napáchal malé škody.

Meteorologové původně předpovídali, že se Dorian Portoriku vyhne. Živel ale na poslední chvíli změnil směr, takže ostrovu hrozil přímý zásah. O víkendu už tropická bouře Dorian způsobila přerušení dodávek elektřiny na ostrovech Barbados a Sv. Lucie.