Ne 64, ale skoro tři tisíce lidí zemřelo kvůli hurikánu Maria, tvrdí guvernér Portorika

Portoriko výrazně zhoršilo odhad počtu obětí loňského hurikánu Maria (zdroj: ČT24)

Oficiální odhad počtu lidí, kteří zahynuli na Portoriku v důsledku loňského ničivého hurikánu Maria, se vyšplhal z původního odhadu 64 mrtvých na 2975. V úterý to s odvoláním na nově vypracovanou studii oznámil guvernér Portorika Ricardo Rossello. Hurikán Maria se přes karibský ostrov náležející ke Spojeným státům přehnal loni 20. září. Šlo o nejsilnější hurikán, který zasáhl Portoriko, za téměř 90 let.

Nejnovější odhad týkající se počtu obětí hurikánu vyplývá ze zprávy, kterou si nechal Rossello vypracovat od expertů z Univerzity George Washingtona. Studie se opírá o srovnání počtu úmrtí na Portoriku od září 2017 do února letošního roku s úmrtností v tomto období za normálních podmínek.

 „Dávám příkaz zvýšit oficiální bilanci obětí na 2975,“ uvedl Rossello na tiskové konferenci. „Ačkoliv stále jde o odhad, opírá se o vědu,“ doplnil. 

Mnoho lidí po hurikánu zemřelo v důsledku nedostatku lékařské péče a špinavé vody. V důsledku opakovaných výpadků proudu se zvýšil počet úmrtí lidí s cukrovkou a sepsí, píše server BBC s odvoláním na studii.

Ze 3,3 milionu amerických občanů žijících na Portoriku od neštěstí ostrov podle studie opustilo asi osm procent z nich. Portoriko se stále snaží opravit svou infrastrukturu a elektrické vedení, které živel značně poničil a požádalo Kongres USA o pomoc ve výši 139 miliard dolarů. 

Trump dlouho otálel s pomocí zdevastovanému Portoriku

Téměř polovina lidí zůstávala na Portoriku bez elektřiny, pitné vody a pomoci více než týden. Donald Trump otálel s pozastavením zákona, jež omezuje přístup zahraničních lodí do amerických přístavů, aby na ostrov rychleji proudila ropa a další suroviny.

Za svůj přístup sklidil Trump kritiku. Místní obyvatelé i opoziční demokraté prezidentovi vyčítali, že jeho přístup je u Portorika výrazně váhavější než u Floridy či Texasu zasažených předchozími bouřemi.