Trump vyslyšel Portoriko zdevastované hurikánem, do přístavů pustí zahraniční lodě

Šéf Bílého domu zareagoval na kritiku, že zanedbal pomoc Portoriku zdevastovaném po hurikánu Maria. Prezident na deset dní pozastavil platnost federálního zákona, který omezuje přístup zahraničních lodí do amerických přístavů, aby na ostrov rychleji proudila ropa a další suroviny.

Místní obyvatelé i opoziční demokraté prezidentovi vyčítali, že jeho přístup je u Portorika výrazně váhavější než u Floridy či Texasu zasažených předchozími bouřemi.

Teď Trump na žádost portorického guvernéra Ricarda Rossella „schválil s okamžitou platností pozastavení Jonesova zákona pro Portoriko“, oznámila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na Twitteru.

Takzvaný Jonesův zákon vyžaduje, aby lodě, které přepravují náklady a cestující mezi jednotlivými americkými přístavy, vlastnily americké subjekty a aby na nich byly americké posádky.

Hurikán Maria zasáhl Portoriko minulou středu, způsobil smrt šestnácti lidí a zničil stovky budov, stožárů elektrického vedení a množství úseků silnic. Téměř polovina lidí na ostrově zůstává bez pitné vody a elektřiny.

Chybí benzin i signál

Takřka 3,5 milionu lidí na ostrově potřebuje hlavně palivo. Ve frontách u benzinek tráví lidé i víc než dvacet hodin. Jen na devíti procentech území je mobilní signál. S komunikací mimo ostrov pomáhá charita, i na její satelitní telefony se ale stojí dlouhé fronty.

Maria už zeslábla na tropickou bouři a postupuje na východ od Spojených států směrem nad Atlantický oceán.

Týden po hurikánu: Skoro polovina Portoričanů je bez pitné vody a elektřiny (zdroj: ČT24)
  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.