Los Angeles kvůli Mansonovi před 50 lety sevřel strach. Tarantino atmosféru doby přenesl na filmové plátno

Události: Před 50 lety poslal Manson své obdivovatele vraždit (zdroj: ČT24)

Píše se 9. srpna 1969, losangeleská policie prohledává místo pětinásobné brutální vraždy, která otřásla érou hippies a také pocitem bezpečí hollywoodských hvězd. Během dvou nocí zabili stoupenci Charlese Mansona v Los Angeles sedm lidí včetně tehdejší manželky režiséra Romana Polanského, těhotné herečky Sharon Tateové. Zločin stále budí hrůzu i morbidní zvědavost povzbuzovanou knihami, ale i filmem. Příští týden jde na toto téma do českých kin snímek Quentina Tarantina.

„Bylo to něco jako hromadný šok. Pochopili jsme, že jsme uprostřed příběhu, který je mnohem důležitější, než jsme si mysleli,“ uvedl někdejší televizní reportér Al Wiman.

V luxusním domě a jeho okolí našla policie tělo herečky Sharon Tateové, která byla v osmém měsíci těhotenství, a čtyř jejích přátel. Americká média žádala podrobnosti a hned druhý den měli vyšetřovatelé další práci. Zatímco policie přiznala, že ohledně masakru v Bel Air nemá žádné podezřelé, došlo k dalším dvěma vraždám 15 mil daleko.

Sedm obětí spojovalo bohatství a vraždy brutalita a nápisy krví. Charlese Mansona se policii podařilo vypátrat až po víc než třech měsících. Přestože sám nejspíš nikoho nezabil, stal se synonymem zla. Obžaloba ho obvinila z toho, že zfanatizoval své mladé obdivovatele, převážně ženy, a poslal je vraždit, aby vyvolal rasovou válku.

Po devíti měsících vyměřil soud Mansonovi a čtyřem členům jeho „rodiny“, jak si sami říkali, trest smrti. Kvůli jeho zrušení ve státě Kalifornie ale nakonec Manson zemřel ve vězení v roce 2017. 

Padesát let po vraždách sedmi lidí a květinové atmosféry 60. let si dobu znovu připomínají i filmaři - konkrétně Quentin Tarantino. Jeho snímek Tenkrát v Hollywoodu uvedou česká kina příští týden.