Ve vězení zemřel vrah Charles Manson. Jeho gang zabil sedm lidí, včetně těhotné herečky

Bestiální vraždy, které spáchala koncem 60. let skupina kolem Charlese Mansona, šokovaly celý svět. Američan Manson a jeho „rodina“ povraždili v Los Angeles sedm lidí, za což byl Manson a další odsouzeni k trestu smrti. Jelikož byl ale hrdelní trest v Kalifornii v roce 1972 zrušen, trest jim byl změněn na doživotí. Všechny žádosti o propuštění byly muži s vytetovaným hákovým křížem na čele zamítnuty. Tuto neděli Manson ve vězení zemřel. Bylo mu 83 let.

Manson, prezentovaný při procesu jako samotářský šílenec s obrovskou přesvědčovací schopností, se narodil 12. listopadu 1934 šestnáctileté matce jako Charles Milles Maddox v Cincinnati v Ohiu. Matka byla alkoholička, kriminálnice a prostitutka a Manson rád vyprávěl historku o tom, že ho chtěla jako malého prodat za pivo.

Biologického otce Manson nikdy neviděl a většinu života strávil v nápravných zařízeních pro mladistvé a ve vězení za krádeže, padělání platebních karet nebo za organizování prostituce. Od jednoho spoluvězně se naučil hrát na kytaru a stal se hudebníkem.

Sex, drogy, rock´n´roll

Na policii byl Manson registrován jako nebezpečný muž s násilnickými sklony. Po propuštění z věznice v roce 1967 založil na sklonku éry hippies komunitu, která se do dějin zapsala pod označením Mansonova rodina. Manson si nechal narůst dlouhé vlasy a vousy a se svými obdivovateli se v San Francisku věnoval nevázanému sexu a drogovým orgiím. Jako podprůměrný hudebník se spřátelil s několika opravdovými hvězdami a jeho píseň se dokonce ocitla na albu slavných Beach Boys.

Mansonova skupina se později usadila na Spahnově ranči nedaleko Los Angeles, kde Manson začal plánovat zločiny, které svou bestialitou a brutalitou šokovaly i otrlé kalifornské policisty. Manson nařídil svým žákům, aby náhodně zabíjeli obyvatele bělošské luxusní čtvrti v Los Angeles v naději, že rozpoutá apokalyptickou rasistickou válku proti „bílým bohatým vepřům“ zejména z oblasti showbyznysu, jak později vypovídal.

Charles Manson v roce 1969
Zdroj: ČTK/AP

Bestiální vraždění

Společně se Susan Atkinsonovou, Charlesem Watsonem, Lindou Kasabianovou a Patricií Krenwinkelovou vnikli 9. srpna 1969 do domu hudebního producenta Terryho Melchera, kterého Manson během osudného roku několikrát navštívil a kterého nenáviděl. Údajně totiž nerozpoznal Mansonovy hudební „kvality“.

Zabijte je všechny, přikázal vůdce rodiny svým „žákům“, a výsledkem krvavého řádění bylo pět mrtvých. Mezi nimi i herečka Sharon Tateová, manželka režiséra Romana Polanského. Té bylo tehdy 26 let a byla v osmém měsíci těhotenství. Bez milosti byla ubodána k smrti. Atkinsonová, která zemřela ve vězení v roce 2009, při odchodu z domu napsala na vchodové dveře její krví „prase“.

Následující den skupina „posílená“ o Leslie Van Houtenovou a Steva Grogana pronikla do domu podnikatele Lena LaBianky, kterého rovněž i s jeho manželkou Rosemary zavraždila.

Zrušený trest smrti

Manson a čtyři členové jeho „rodiny“, Atkinsová, Watson, Krenwinkelová a Leslie Van Houtenová, byli zatčeni, uznáni vinnými z vraždy a v roce 1971 odsouzeni k smrti. Díky tomu, že byl v Kalifornii v roce 1972 zrušen trest smrti, jim byl hrdelní trest změněn na doživotí. Manson byl ve vězení Corcoran od roku 1971 a soud dvanáctkrát zamítl jeho žádost o předčasné propuštění (naposledy v roce 2012).

Zločin stále budí hrůzu i morbidní zvědavost povzbuzovanou knihami, turistickými průvodci a internetovými stránkami. Své místo má i v pop kultuře. Excentrický americký rocker Marilyn Manson například provokuje svým pseudonymem, který je složen z křestního jména slavné herečky Marilyn Monroe a Mansonova příjmení.