Policie v Kyrgyzstánu oznámila, že po přestřelce zadržela exprezidenta Atambajeva

Kyrgyzská policie zadržela bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva v jeho domě na jižním okraji metropole Biškeku. Exprezidentovi stoupenci zatčení popírají. Podle místních médií museli zasahující těžkooděnci překonat střelbou dav lidí, kteří prezidentovo sídlo bránili. Zahynul jeden člen speciálních jednotek, 35 lidí utrpělo zranění, uvedlo kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví. Atambajev, který stál v čele středoasijské země v letech 2011 až 2017, byl nedávno zbaven imunity. Je podezřelý z korupce a podvodů.

Podle kyrgyzského serveru 24.kg stoupenci bývalého prezidenta obklopili jeho dům a bránili policistům Atambajeva odvést. Atambajev byl údajně vrtulníkem přepraven na neznámé místo.

Situace v místě incidentu je nicméně nepřehledná a zprávy si protiřečí. Atambajevovi stoupenci zprávy o zatčení popírají a tvrdí, že se v domě zabarikádovali a připravují se na další policejní útok.

Těžkooděnci střílejí gumovými projektily, zatímco exprezidentovi obránci, kterých jsou podle agentury TASS dva tisíce, údajně pálí ostrými. Svědek kontaktovaný agenturou AFP uvedl, že Atambajevovi přívrženci první zásah policistů odrazili a připravovali se na druhou vlnu.

Jeden ze zasahujících členů speciálních jednotek podle ministerstva zdravotnictví zahynul, když mu kulka pronikla přes ochrannou vestu. Mezi zraněnými je i 14 příslušníků bezpečnostních složek. Ministerstvo uvedlo, že nejméně 35 lidí utrpělo různě vážná zranění.

V Biškeku panuje napjatá atmosféra. Sídlo ministerstva vnitra chrání silné policejní jednotky se štíty a obušky. Prezident Sooronbaj Žeenbekov přerušil dovolenou a vrátil se do Biškeku, někteří poslanci žádají svolání mimořádné parlamentní schůze. Kolují nepotvrzené zprávy o mrtvých. Televizní kanály podporující Atambajeva byly odpojeny.

Podezření z korupce

Exprezident čelí podezření z devíti trestných činů včetně korupce. Zvláštní parlamentní komise údajně zjistila, že Atambajev rozhodl o vydávání zbraní ruským zločineckým skupinám, v rozporu se zákonem omilostnil v zemi známého zločince, podílel se na pozemkových machinacích, pronásledoval opozici a kryl případy defraudací a korupce.

Dvaašedesátiletý Atambajev byl předloni prvním prezidentem Kyrgyzstánu, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. Podezření ze zločinů odmítá a označil je za politické pronásledování ze strany současného vedení státu v čele s prezidentem Sooronbajem Žeenbekovem.

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.