Ruský manželský pár přišel na demonstraci s dítětem. Prokuratura jim ho chce vzít

Moskevská prokuratura navrhla odebrat rodičovská práva dvěma údajným účastníkům nepovolené demonstrace v ruské metropoli z konce července. Důvodem podle agentury TASS je, že na akci přišli spolu s ročním dítětem. Rodiče tvrdí, že se jen vraceli z procházky a do demonstrace se nezapojili. Při dvou protestech proti vyloučení části opozičních kandidátů z komunálních voleb bylo zatčeno dohromady přes osmnáct set lidí.

„V průběhu demonstrace předali malé dítě, jež bylo kvůli svému nízkému věku bezmocné, třetí osobě, což chlapce ohrozilo na zdraví i životě a způsobilo mu fyzickou i morální újmu,“ stojí v prohlášení prokuratury. „Tímto způsobem manželé zneužili svá rodičovská práva na úkor zájmů syna. Tento přečin posloužil žalobci jako důvod pro odebrání rodičovských práv.“

Rodiče dítěte ruským novinářům řekli, že se protestů neúčastnili, vraceli se z procházky domů. Otec jen dítě předal švagrovi, aby ho bezpečně přenesl podél policejního kordonu, uvedli. Později se trojice s dítětem objevila v televizním zpravodajství o demonstracích.

Ruský zákon umožňuje zbavení rodičovských práv například v případě alkoholismu, drogové závislosti, ohrožení zdraví dítěte nebo nedostatečné péče o potomka.

Dětský ombudsman je zděšený

Záměr moskevských prokurátorů vyvolal v Rusku silné protesty. Zděšení dal najevo dětský ombudsman Moskvy Jevgenij Bunimovič. „Vydírání dětmi s politickým cílem je nepřípustné,“ řekl ruským médiím. Na odpor narazil postup prokuratury i v horní komoře ruského parlamentu, kritizoval ho senátor Valerij Rjazanskij, šéf sociálního výboru Rady federace.

Předseda ruské prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov podle agentury Interfax považuje tlak žalobců za nebezpečný precedent, který by mohl zasáhnout prakticky každého rodiče. „Jestli budeme uvažovat tak, že předáním dítěte třetí osobě ho vystavujeme nebezpečí, vyvstává následující otázka: Mohli bychom nechat dítě s chůvou, zdravotní sestrou nebo babičkou a podobně?“

Prokuratura prověřuje další lidi, kteří na demonstraci přišli s dětmi

Případ se týká nepovolené demonstrace z 27. července, kterou svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb v Moskvě a na níž bylo zatčeno přes tisíc lidí. O týden později bylo na protestu zorganizovaném ze stejného důvodu zadrženo dalších více než osm set demonstrantů. Prokuratura údajně prověřuje i další osoby, které přišly na obě manifestace společně s nezletilými dětmi.

Celkem už podle agentury TASS padlo v souvislosti s nepovolenými demonstracemi 109 trestů, soudy ale projednaly zatím jen polovinu případů. Dalším 400 lidem byly uloženy pokuty nebo obecně prospěšné práce. Organizátorům nepovolených demonstrací, které už údajně policie z velké většiny dopadla, hrozí tresty až patnáctiletého vězení.

Agentura TASS také oznámila, že soudy začaly zjišťovat majetkové poměry tisícovky osob zadržených na demonstraci 27. července. Co bylo příčinou tohoto kroku, není ze zprávy jasné. Podle TASS bylo zjištěno, že někteří demonstranti jsou zadlužení, celková dlužná částka je 26 milionů rublů (devět milionů korun). Většinou jde o opožděné splátky úvěrů. V bytech provinilců byly provedeny razie kvůli soupisu majetku pro případ zabavení.