Turecko se do záchrany syrského Kobani zatím nehrne

Damašek - Turecký ministr zahraničí dnes oznámil, že Turci nemají v plánu sami podniknout pozemní operaci na záchranu Kobani. Po zapojení Turecka do bojů o město Kobani volají Kurdové. Islámský stát přitom podle syrských pozorovatelů ovládá víc než třetinu města. Jeho větší část ale stále kontrolují syrští Kurdové. Spojené státy v posledních dnech zesílily nálety na pozice islamistů – podnikly jich celkem osm. Pentagon ale včera připustil, že samotné letecké údery k záchraně klíčového města u hranic s Tureckem stačit nebudou.

O další strategii boje proti radikálům se bude podle šéfa generálního štábu USA vůbec poprvé osobně radit víc než dvacet velitelů koaličních armád. Sejít by se měli v pondělí ve Washingtonu. „Hlavním cílem našeho úsilí je připravit prostor pro Irák, aby tam obnovil svoji vládu, vytlačil islamisty a zbavil je kontroly nad místy, odkud přicházejí zásoby i noví bojovníci,“ uvedl šéf diplomacie USA John Kerry.  

Letecké údery jsou sice lokálně efektivní, postup radikálů ale nezastavily. Během náletů, k nimž se vedle amerických letounů přidalo Jordánsko, bylo zničeno pět obrněných vozů islamistů, zásobárna či kontrolní a logistická centra. „Daří se ničit jednotlivé kusy dělostřelecké techniky, případně obrněné techniky. Nicméně pro samotný boj to nemá zásadní dopady,“ poznamenal zpravodaj ČT24 Jakub Szántó. Boje v tuto chvíli probíhají na ulicích, na což letecké útoky ani nestačí.

NATO je připraveno Turecku poskytnout pomoc

Do Turecka dnes přijel generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který požaduje, aby se turecká armáda v boji proti islamistům více zasazovala. Stoltenberg zdůraznil, že NATO ochrání svou členskou zemi Turecko v případě jakéhokoli útoku souvisejícího s boji v sousední Sýrii. Aliance je prý připravena rozmístit v zemi rakety Patriot, aby byla posílena turecká vzdušná obrana, a pomoci i s ochranou hranic, i když o to Ankara zatím oficiálně nepožádala. 

  • Jakub Szántó: „Stále to neznamená, že Turecko neudělá nic. Na druhou stranu je celkem jasné, že co se týče bezprostředního osudu Kobani, o kterém se rozhoduje v těchto hodinách, na tom nemá Turecko žádný zájem.“
Mapa Sýrie
Zdroj: ČT24

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ale dnes oznámil, že Turci nemají v plánu sami podniknout pozemní operaci na záchranu Kobani. „Není realistické očekávat, že Turecko podnikne samo pozemní operaci. Vedeme rozhovory. Jakmile bude k dispozici společné rozhodnutí, Turecko se nebude držet zpátky a bude hrát svou roli,“ prohlásil Çavuşoglu.  

Jaroslav Štefec, zbrojní analytik:

„Islamisté změnili taktiku boje. Daří se jim organizovat logistické zabezpečení jednotek. Daří se jim zajišťovat přísun munice a opravy techniky tak, aby operace byly podstatně efektivnější.“

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Z města a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka na 180 000 lidí.