Ženy v Saúdské Arábii získaly právo cestovat do zahraničí bez svolení mužů

Saúdská Arábie zavedla další reformu rozšiřující velmi omezená práva žen. Vláda jim nově umožnila cestovat do zahraniční bez souhlasu mužů. Série v pátek zveřejněných vládních dekretů rovněž rozšiřuje ženská práva v záležitostech spjatých s rodinou, informovala agentura Reuters.

Nový dekret umožňuje ženám žádat o cestovní pas a vyrazit do zahraničí bez svolení opatrovníka, což je většinou manžel, bratr či syn. Vycestovat může kdokoli starší jednadvaceti let. Mohou také nově plnit role opatrovnic dětí a úřady jim mohou vydat dokumenty související s jejich rodinami.

Navzdory reformám stále v zemi existuje mnoho úkonů, které Saúdské Arabky bez souhlasu muže dělat nemohou. Zapovězeno jim zůstává například založit si bankovní účet, začít podnikat či podstoupit plánovaný chirurgický zákrok.

Práva žen v konzervativní sunnitské monarchii patří k nejomezenějším na světě. Korunní princ Muhammad bin Salmán, který je faktickým vládcem země, však v posledních letech nastolil kurz mírných reforem.

Od loňska smějí například Saúdské Arabky řídit auta, Salmán rovněž prohlásil, že nemusejí nosit abáje, tedy dlouhý šat zahalující celé tělo.