Do Bílého domu nakráčel hlavním vchodem vetřelec

Washington - Zaměstnanci Bílého domu a novináři byli z bezpečnostních důvodů v pátek dočasně evakuováni poté, co se do areálu dostal vetřelec, který přeskočil plot a vstoupil do sídla amerického prezidenta hlavním vchodem, než jej zadrželi příslušníci prezidentovy ochranky. Zhruba po půl hodině se všichni mohli opět vrátit zpět. Americký prezident Barack Obama opustil Bílý dům jen několik minut před incidentem.

Vetřelec podle mluvčího tajné služby Eda Donovana přeskočil plot na severní straně Bílého domu a u sloupového vchodu ignoroval příkazy agentů, kteří jej zadrželi. Muž vypadal, že není ozbrojen, což potvrdila i prohlídka. Muž, identifikovaný jako dvaačtyřicetiletý Omar Gonzalez z Texasu byl převezen do nemocnice poté, co si stěžoval na bolesti na hrudi.

Incident, který se odehrál v 19:20 místního času (01:20 SELČ v sobotu) vedl k evakuaci velké části Bílého domu. Uvnitř západního křídla Bílého domu personál a novináři spěchali do přízemí k bočnímu východu za doprovodu pokynů agentů tajné služby, z nichž někteří měli vytasené zbraně.

Kvůli vetřelci musel být evakuován Bílý dům
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Jen krátce před tím Obama a jeho dcery odletěli vrtulníkem do Camp Davidu. Ani první dáma Michelle Obamová nebyla doma, odcestovala již dříve.

Vetřelci přeskakující u Bílého domu bývají obvykle téměř okamžitě zadrženi; předchozí incident se odehrál v den výročí teroristických útoků 11. září. V tomto případě však muž v džínech a tmavém triku stačil přeběhnout přes trávník, zatímco agenti tajné služby pokřikovali na kolemjdoucí, aby se klidili ze scény.

Vydáno pod