Pád letu MH17: Digitální Sherlockové z Bellingcat pátrali i na Facebooku. Ruští vojáci se fotili s raketovým systémem

Za pád malajsijského letounu na lince MH17 budou souzeni čtyři muži: tři Rusové a jeden Ukrajinec. V tomto týdnu to uvedl tým mezinárodních vyšetřovatelů. Investigativci z organizace Bellingcat jdou ale ještě dál. Odhalili identitu a propojení s případem celkem u 12 lidí. Informace hledali třeba na sociálních sítích. „Ruští vojáci jsou jako kterýkoli mladý člověk. Chtějí se pochlubit tím, že jsou vojáci, že slouží u nějaké speciální jednotky,“ říká jeden z jejich spolupracovníků Jaroslav Valůch z organizace Transitions. V neděli bude hostem pořadu Newsroom ČT24.

Nadšenci ze skupiny Bellingcat tráví hodiny pátráním: hledají ve veřejně dostupných databázích, satelitních mapách nebo i na sociálních sítích. Nejsou to kriminalisté ani novináři, základem jejich práce jsou takzvané otevřené zdroje.

Ty využili i v případě sestřelení letounu MH-17: „Jako obrovský zdroj informací posloužily sociální sítě. Zvláště profily ruských vojáků. Vojáci se třeba fotili u raketových systémů nebo u cedulí měst, kterými projížděli,“ vysvětluje Jaroslav Valůch z organizace Transitions, která se věnuje mediálnímu vzdělávání.

Rychlejší než kriminalisté

Výhodu občanských detektivů vidí Valůch v rychlosti jejich nasazení. „Pátrání začalo vlastně ihned po sestřelení letadla, kdy se ve veřejném prostoru objevila celá řada spekulací a variant, jak k tomu sestřelení došlo. Zodpovědná za to byla hlavně ruská strana, která vypustila obrovské množství různých verzí. Často byly protichůdné. Vyšetřovatelé začali tím, že ověřovali nebo vyvraceli různé falešné zprávy, které se šířily. Poté se zaměřili na samotné vyšetřování, začali zjišťovat, kdo je za to zodpovědný,“ popisuje mediální expert průběh celé akce.

Bellingcat je tak rychlejší než samotní kriminalisté. „Nečekají na nějaké oficiální rozhodnutí. U oficiální vyšetřovací komise to samozřejmě trvá několik dní, než je ustanovená, než se dá dohromady. Tito občanští vyšetřovatelé nebo digitální Sherlockové, jak se jim také říká, začnou hned,“ objasňuje Valůch.

Většina ze spolupracovníků organizace jsou dobrovolníci. „Bellingcat pracuje na celé řadě dalších kauz, kde se zapojují jednotlivci, desítky nebo také stovky lidí, jako jsou třeba chemické útoky v Sýrii,“ říká Valůch.

Kromě informace, že se v Sýrii používají chemické zbraně, byli velmi úspěšní také v rozkrývání případu otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Jak složité je takové pátrání? Víc v nedělním Newsroomu.