Unesený novinář Curtis měl větší štěstí než Foley – je na svobodě

Washington – Americký novinář Peter Theo Curtis, kterého před dvěma lety zajali syrští ozbrojenci, je na svobodě. Podrobnosti jeho propuštění americké úřady nezveřejnily, kategoricky ale odmítly, že by za Curtise zapaltily výkupné. Zpráva o jeho propuštění se objevila několik dní poté, co radikálové z hnutí Islámský stát (IS), kteří zabrali rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnili videozáznam se stětím amerického novináře Jamese Foleyho. Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího zadržovaného Američana Stevea Sotloffa.

Jak oznámil americký ministr zahraničí John Kerry, USA využívají všechny diplomatické, špionážní a vojenské nástroje, které mají k dispozici, aby dosáhly osvobození dalších amerických rukojmí v Sýrii. Newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ) odhaduje, že v Sýrii se pohřešuje zhruba 20 žurnalistů. Má se přitom za to, že mnoho jich zadržují právě radikálové z IS. Na dnešní Curtisovo propuštění ještě před Kerryho oznámením upozornila katarská televizní stanice Al-Džazíra. Žurnalisty, o jehož propuštění usiloval Katar, se ujal představitel OSN.

Curtise podle amerických úřadů unesla skupina napojená na teroristickou organizaci al-Káida v říjnu 2012 na syrsko-turecké hranici. Dotyčný je prý v pořádku a mimo území Sýrie. OSN uvedla, že pomáhala předat novináře mírovým silám OSN ve vesnici v Golanských výšinách okupovaných Izraelem a po lékařské prohlídce se prý Američana ujaly americké úřady. Curtisova sestřenice v rozhovoru s médii upřesnila, že pětačtyřicetiletého muže zadržovala fronta An-Nusra napojená na al-Káidu. Podrobnosti ohledně jeho propuštění ale podobně jako americké úřady sdělit odmítla.

Novinář Curtis je na svobodě (zdroj: ČT24)

Příbuzní o Curtisovi hovoří jako o novináři a spisovateli. Američan je autorem dvou knih, z nichž v jedné vzpomíná na studium v madráse, tedy islámské náboženské škole, a v druhé na to, jak vedl hodiny literatury pro mladistvé delikventy v USA. Obě napsal pod jménem Theo Padnos.

Před časem se objevila nahrávka, v níž Curtis hlásil, že je v pořádku a že se o něj jeho věznitelé dobře starají. Jak uvedl britský Daily Mail, společně s Curtisem byl držen jako rukojmí fotoreportér Michael Schrier, kterému se po sedmi měsících v zajetí podařilo loni v červenci uprchnout. Nyní přiznal, že byl v zajetí mučen a s útěkem mu prý pomáhal právě Curtis.