Neexistují slova, která by vyjádřila náš stud. Polští kněží chystají omluvu za zneužívání dětí

V neděli mají faráři v katolických kostelích v Polsku přečíst dopis biskupů věřícím, ve kterém se preláti omlouvají, že neudělali dost pro to, aby zabránili sexuálnímu zneužívání dětí a mladistvých duchovními. Podle polských médií jde o reakci církve na dokumentární snímek Jen to nikomu neříkej o zamlčovaných zločinech duchovních, který na internetu vidělo už přes dvacet milionů lidí.

„Přiznáváme, že jako pastýři církve jsme neudělali vše, abychom zabránili křivdám,“ píše se v dopise, na kterém se preláti usnesli ve středu. Připustili, že právě zmíněný dokumentární film je přiměl uvědomit si „nesmírnost utrpení“ obětí.

„Neexistují slova, která by vyjádřila náš stud vyvolaný sexuálními skandály s účastí duchovních. Jsou důvodem k pohoršení a vyžadují odsouzení, jakož i vyvození přísných důsledků,“ dodali.

Arcibiskup Wojciech Polak, který stojí v čele polské církve, oznámil, že preláti začínají pracovat na „systémové odpovědi“ na problém. Ten má podle mluvčího episkopátu Piotra Studnického zahrnovat vybudování profesionálního systému ohlašování případů, prevenci i právní a psychologickou pomoc obětem.

Nulová schopnost sebeočisty

„Nikdo si asi nemyslí, že tím pedofilní aféra v církvi hned skončí,“ poznamenal zpravodajský server Onet a připomněl, že zatímco v mnohem menším Irsku už došlo k odhalení desítek tisíc případů, v Polsku jen několika stovek a až dosud žádný prelát nenesl odpovědnost za jejich utajování. Navíc všechny případy odhalili lidé stojící mimo církev. „Schopnost církve dosáhnout své vlastní očisty se ukázala být nulová,“ zdůraznil.

Opoziční deník Gazeta Wyborcza dopodrobna popsal, jak gdaňský arcibiskup Slawoj Leszka Glódž roky chránil kněze, odsouzeného za sexuální obtěžování patnáctileté dívky. V médiích znějí jména i dalších prelátů, obviňovaných ze zametání zločinů pod koberec a chránění viníků.

Za zneužívání nezletilých odsouzeni jen dva preláti

Podle polské církve celkem 382 kněží a řeholníků (z více než 40 tisíc) mezi lety 1990 až 2018 ublížilo celkem 625 dětem. Z 877 lidí, kteří si podle úřadů momentálně odpykávají za mřížemi tresty za sexuální zneužívání dětí, jsou jen dva duchovní, upozornila televize TVN 24 na závěr příspěvku o „zákonu mlčení“, chránící „klerikální pedofily“.

V silně katolické zemi se církevní skandál stal jedním z hlavních témat před volbami do Evropského parlamentu, a to tím spíše, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) je považována za silně spjatou s církví. V průzkumech před nedělními eurovolbami se PiS přetahuje o vedení s opoziční Evropskou koalicí.