Střed USA zasáhla série silných tornád. Na ulicích leží trosky domů, silnice se proměnily v řeky

Série několika desítek silných tornád postihla v minulých dnech celou centrální část Spojených států. Nejvíce byly zasaženy státy Kansas, Missouri, Iowa a Oklahoma, které hlásí sedm obětí na životech. Přesný počet obětí ale není zatím známý. Tornádo, které ve středu v noci udeřilo v Missouri, s sebou neslo sutiny ve výšce až čtyři kilometry. Podle meteorologů má navíc to nejhorší teprve přijít, během čtvrtka by mělo oblast postihnout ještě silnější tornádo.

Ve státě Missouri od úterý platí stav ohrožení a v jeho okolí bylo jen během noci na čtvrtek hlášeno 22 tornád. Podle meteorologů se zóna tornád pomalu přesouvá přes Texas a Louisianu k Alabamě a dál na sever k Nebrasce a Iowě. Celkem může nepříznivé počasí zasáhnout region s 22 miliony lidí.

Metropoli státu Missouri – Jefferson City – zasáhlo takzvané klínové tornádo, které je stejně široké jako vysoké a patří tedy k největším. Ve městě se 40 tisíci obyvateli vládne chaos. Dodávka elektřiny byla přerušena, silný vítr strhal střechy a vyvrátil stromy, které leží na ulicích. Oznámila to americká Národní meteorologická služba (NWS). Podle oficiálních zdrojů stát zatím ohlásil tři mrtvé. 

Záchranáři nyní pátrají po zraněných. Nejčastěji je volají lidé uvěznění v poničených domech. Policisté vyzvali obyvatele Jefferson City, aby se místům přímo zasaženým větrnou smrští vyhýbali. Ulice jsou posety troskami popadaných střech, převrácenými auty a některé jsou zaplaveny vodou. Podle serveru CNN hasiči a záchranáři vytáhli z rychle tekoucích proudů již desítky lidí. Vydatné deště navíc budou podle meteorologů i nadále pokračovat.

Minimálně čtyři další oběti si od pondělí vyžádala třicítka tornád v Oklahomě a v Iowě. Podle agentury AP se dva lidé utopili a další dva zahynuli při dopravní nehodě způsobené poryvem větru.

Některé cesty se i tam kvůli bleskovým záplavám proměnily v řeky. Záchranné služby vyzvaly v noci na čtvrtek obyvatele několika menších měst, aby kvůli stoupající hladině vody v korytech místních řek urychleně opustili své domovy. V Oklahomě ve městě Webbers Falls na řece Arkansas policie nařídila povinnou evakuaci všech obyvatel, protože se nad městem utrhlo z ukotvení několik říčních člunů a hrozí protržení blízké přehrady.