Komunista Ondráček slavil v Doněcku. Dělá ostudu, napsal ministr zahraničí Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) kritizoval komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který přijel v sobotu na oslavy pátého výročí vyhlášení samozvané a nikým neuznané „Doněcké lidové republiky“ na východě Ukrajiny. Petříček zdůraznil, že poslanec na své cestě oficiálně nezastupoval Českou republiku. Ondráček odmítl návštěvu Doněcku komentovat s tím, že šlo o soukromou cestu.

Poté, co místní hlasatel oznámil příjezd „delegace České republiky“, vystoupil Zdeněk Ondráček z vozidla označeného českou vlaječkou na červený koberec, kde na něj společně s čestnou stráží čekal předák doněckých separatistů Děnis Pušilin. Krátce na to zazněla česká státní hymna.

Ondráček na dotaz ČTK řekl, že Česko na cestě oficiálně nezastupoval. „Byla to soukromá cesta a své soukromé cesty nemám důvod komentovat,“ uvedl. Dodal, že soukromě jezdí do zahraničí často a navštěvuje různé země, minulý týden byl v Polsku.

Podle ministra Petříčka udělal Zdeněk Ondráček svou cestou na Donbas České republice ostudu, od cesty se oficiálně distancovala i česká diplomacie. „Ministerstvo zahraničních věcí neorganizovalo a neorganizuje žádné cesty českých delegací na dočasně okupovaná území Ukrajiny, ani neuznává takzvané 'lidové republiky',“ uvedl Černínský palác.

Ministerstvo také upozornilo, že ukrajinské předpisy zakazují vstup na území ovládaná separatisty bez speciálního povolení. „Cizí státní příslušníci a osoby bez státní příslušnosti, jež poruší pravidla pro vstup na dočasně okupované území Ukrajiny a jeho opuštění, ponesou odpovědnost, což znamená především pokutu a zákaz vstupu na území Ukrajiny. Porušovatelé pravidel se rovněž vystavují také riziku trestního stíhání,“ uvedlo ministerstvo. 

Ondráček se na východě Ukrajiny účastnil oslav pátého výročí vzniku samozvané „Doněcké lidové republiky“. Ta byla vyhlášena poté, co území ovládly síly složené z ruských a lokálních bojovníků. Česká republika, další západní země ani Rusko neuznávají samostatnost tohoto útvaru a považují ho za nedílnou součást Ukrajiny.

Kritika z řad opozice

Ondráčkovu návštěvu kritizují i sněmovní opoziční strany. „Poklonkovat vojenské přehlídce Moskvě, tvrdit o Doněcku, že se tam lidé mají skvěle a chtějí k Rusku, to by panu Ondráčkovi šlo. A jistě si to tam užil. Ale my na období komunismu nezapomínáme! Dělá ostudu ČR,“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Tohle se blíží vlastizradě. Ústavní činitel, který přísahal na zákony ČR, jedná v přímém rozporu se zahraniční politikou státu a v zájmu cizí moci,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že událost ale nebude mít žádný dopad, protože se menšinová vláda ANO a ČSSD ve sněmovně opírá o hlasy KSČM.