Počet obětí teroru na Srí Lance stoupl na 359. Policie zadržela desítky lidí

Události ČT: Čtvrtý nejtragičtější teroristický útok v dějinách (zdroj: ČT24)

Počet obětí nedělních teroristických útoků na kostely a hotely na Srí Lance vzrostl na 359. S odvoláním na oznámení policie o tom ve středu informovala agentura AP. Mezi oběťmi je 39 cizinců, a nadto se pohřešují dva Dánové. Policie v souvislosti s tragédií zadržela v noci na středu dalších 18 lidí, ve vazbě tak již skončilo celkem více než šedesát podezřelých.

Prezident Maithripala Sirisena ve středu obvinil bezpečnostní složky, že věděly o útoku předem a neinformovaly o něm. „Představitelé bezpečnostních složek, kteří dostali zprávu (o útoku) z cizí země, se o ni se mnou nepodělili. Rozhodl jsem se proti nim tvrdě zakročit,“ řekl prezident v televizním vystoupení k národu. Dodal, že se v nadcházejících týdnech chystá zcela reorganizovat policii a bezpečnostní složky.

K odpovědnosti za sérii atentátů se v úterý přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Potvrdí-li se účast IS, bude to útok s nejvyšším počtem mrtvých této organizace. 

Podle webu institutu SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě, skupinu osmi mužů vedl radikální místní duchovní Zahrán Haším. Ten stojí v čele dosud málo známé islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ), kterou také srílanské úřady viní z nedělního masakru.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene ve středu uvedl, že vůdce místní islamistické skupiny, zodpovědné za útoky, spáchal sebevražedný útok v hotelu Shangri-La. Sebevražedných atentátníků bylo podle policie devět, osm z nich se již podařilo identifikovat. Jeden z útočníků podle náměstka studoval v zahraničí – v Británii a Austrálii. Jedním útočníkem byla žena. 

„To, co mohu říct, že tato skupina, většina těchto sebevražedných atentátníků, byli vzdělaní lidé, kteří pocházeli z vyšší střední třídy. Finančně byli docela nezávislí a jejich rodiny jsou finančně stabilní, což je na celé situaci znepokojivé. Někteří z nich studovali v různých zemích, měli tituly, byli to dost vzdělaní lidé,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek ministra obrany Vidževardene. 

Vyšetřování útoků na Srí Lance pokračuje (zdroj: ČT24)

To potvrzuje i Martin Hříbek z Ústavu jižní a centrální Asie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy: „Víme, že desítky srílanských občanů byly naverbovány Islámským státem. Co je pozoruhodné, že ti lidé, které jsou takto naverbování islamistickými organizacemi, většinou pocházejí z dobře zajištěných a vzdělaných rodin.“ 

Tajná služba neinformovala ani premiéra

Informace o možném útoku zatajila tajná služba i premiérovi Ranilu Vikremasinghehovi. Po útoku se spekulovalo, zda dlouhodobá roztržka mezi prezidentem a premiérem nevedla k zanedbání prevence. Bezpečnostní rada spadá pod prezidenta a premiér se jí už dlouho kvůli vzájemnému sporu neúčastní.

  • Česko může do země vyslat 15 expertů na identifikaci obětí hromadných neštěstí. Pokud Srí Lanka potvrdí zájem, mohou čeští odborníci odletět na místo do 24 hodin, uvedlo policejní prezidium. 

„Někteří čelní představitelé tajné služby informaci (o útoku) úmyslně skrývali,“ konstatoval šéf parlamentu Lakšman Kiriella. Indická rozvědka o možném útoku na kostely, hotely a politiky zpravila srílanskou tajnou službu 4. dubna, řekl. O tři dny později se konala bezpečnostní schůzka s prezidentem Sisirenou, ale informace zůstala zamlčena. „Někdo čelné představitele tajné služby ovládá. Bezpečnostní rada politikaří. Musíme to vyšetřit,“ uzavřel před parlamentem Kiriella.

Bývalý šéf armády a ministr místního rozvoje Sarath Fonseka parlamentu řekl, že útoky podle něj „musely být plánovány nejméně sedm osm let“.

Pyrotechnici zlikvidovali podezřelý motocykl

Policejní pyrotechnici ve středu provedli kontrolovanou explozi podezřelého motocyklu zaparkovaného poblíž oblíbeného kina Savoy v metropoli Kolombu. Podle policie se podezření nepotvrdilo, pod sedadlem motorky žádné výbušniny nebyly.

Už dříve Vidžavardene uvedl, že útoky mohly být odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Australský pravicový extremista ve dvou mešitách povraždil 50 lidí. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová však ve středu uvedla, že tamní úřady zatím nemají o souvislosti obou tragédií žádné informace. 

Americké velvyslanectví na Srí Lance tentýž den oznámilo, že jeho tajné služby neměly o chystaných velikonočních útocích informace. Informovalo rovněž, že do země dorazili odborníci z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), aby místním bezpečnostním složkám pomohli při vyšetřování.

Vyšetřování útoků na Srí Lance se účastní také tým specialistů Interpolu, které vede český policista. „Jsem pyšný, že tým specialistů vede český policista působící v Interpolu jako expert na terorismus,“ uvedl na svém twitterovém účtu policejní prezident Jan Švejdar. Totožnost policisty policejní prezidium nechce zveřejnit, aby neohrozilo jeho bezpečnost.

Do země dorazili také odborníci amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), aby místním bezpečnostním složkám pomohli při vyšetřování.

Srílanský prezident Maithripala Sirisena vyhlásil na úterý státní smutek a památku obětí uctili místní obyvatelé třemi minutami ticha. Minutu ticha za oběti drželi i poslanci dolní komory českého parlamentu.