Botswana chce povolit odstřel slonů. Mohly by z nich být konzervy pro domácí mazlíčky

Botswanská vláda chce, aby přestal platit zákaz lovu slonů. Pokud své přání uvede do praxe, jihoafrický stát povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat mimo jiné na krmivo pro domácí mazlíčky, uvádí britská BBC. Sloni kvůli změně klimatu více migrují, mohou ničit úrodu, nebo dokonce zabíjet. Kritici varují, že konec zákazu může znamenat úbytek turistů a uškodit pověsti země.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014. Úřady následně zahájily debatu s občany, organizacemi a místní správou.

Výsledkem je zpráva, která doporučuje lov obnovit a za pomoci „pravidelného, avšak omezeného odstřelu“ uzavřít některé migrační trasy slonů. Zpráva rovněž doporučuje, aby se sloní maso použilo do konzerv jako krmivo pro domácí mazlíčky.

Masisi zprávu ministrů přivítal. „Mohu národu slíbit, že to zvážíme. Následovat bude bílá kniha, kterou představíme veřejnosti. Pokud bude třeba, dáme parlamentu prostor zasáhnout, než padne konečné rozhodnutí,“ uvedl prezident.

Botswana je domovem zhruba 130 tisíc slonů. Zemi patří světové prvenství ve výskytu těchto zvířat. Místní úřady byly dlouhá léta známy svým nekompromisním přístupem k pytlákům zabíjejícím velké savce kvůli vysoké ceně jejich klů na černém trhu.

Někteří argumentují, že se stavy zvyšují a že se tato zvířata toulají i mimo chráněné oblasti, což vyvolává konflikty s místním obyvatelstvem. Tím, že ničí úrodu a občas i zabijí lidi, má znovuzavedení odstřelu podporu některých venkovských oblastí.

Odpůrci změn naopak varují, že obnovení lovu může odradit turisty. Cestovní ruch je přitom v zemi na vzestupu a představuje druhý největší zahraniční příjem Botswany po diamantovém byznysu, píše BBC.

Sloni a slonovina
Zdroj: ČT24