Libyjské milice rozpustily parlament. Je to puč, říká vláda

Tripolis – Libyjská vláda označila obsazení sídla parlamentu v Tripolisu za pokus o státní převrat. Bývalý generál Chalífa Haftar tvrdí, že jeho milice chtěly pozatýkat islamisty. Milice parlament rozpustily a ustavily vlastní šedesátičlenný sbor, který převezme jeho pravomoci. Předseda parlamentu Núrí abú Sahmajn nato požádal skupinu islamistických milicí Libyjský centrální štít, aby zmobilizovala své lidi proti Haftarovi. Unie je děním v zemi znepokojena. Saúdská Arábie už z Tripolisu odvolala svého velvyslance. Násilnosti trvají od pátku a o život při nich přišlo asi osm desítek lidí.

Milice obsadily parlament, libyjská vláda mluví o puči (zdroj: ČT24)

K chaosu přispěla ještě extremistická skupina Lvi monoteismu hlásící se k al-Káidě. Ta pohrozila, že bude bojovat proti Haftarovým jednotkám. „Začali jste bitvu, kterou prohrajete,“ sdělil její zástupce na videu.

Po obsazení parlamentu propukly v hlavním městě Tripolisu boje mezi příslušníky soupeřících skupin, které si podle vládního mluvčího vyžádaly dva mrtvé a 55 zraněných. „Byl jsem venku na ulici, blízko. Nejdřív jsem myslel, že to není můj dům, který byl zasažen. Ale potom jsem slyšel křičet lidi, a tak jsem tam šel. Moje žena byla zraněná a sousedé ji vzali do nemocnice,“ prohlásil majitel budovy Refki Mohamed.

Ozbrojenci také ostřelovali blízkou vojenskou základnu, kterou mají pod kontrolou znepřátelené islámské milice. Po rozpuštění parlamentu oznámili vznik vlastního zákonodárného sboru. Vláda má podle nich působit v nouzovém režimu. „Tato akce není vojenským převratem. Není vojenským převratem v běžném slova smyslu ani ustavením vojenské vlády,“ tvrdí Haftar.

Vůdce libyjských milicí Chalífa Haftar
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed el-Shaiky

Vláda to ale vidí jasně. Bývalý povstalecký generál, který se podílel na svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011, se snaží převzít moc. „Vláda odsuzuje vyjádření politického názoru použitím ozbrojené síly a vyzývá k okamžitému ukončení užívání vojenského arzenálu,“ uvedl libyjský ministr spravedlnosti Sálih Mirdžání. V televizním projevu vyzval soupeřící milice ke složení zbraní a politickému dialogu. 

V Tripolisu se ale v noci stále ozývaly výstřely. Několik výbuchů ohlásili očití svědkové ze silnice vedoucí k letišti. Po ulicích se pohybují obrněné transportéry a nákladní dodávky s kulomety na korbě.

Chaotickou situaci v zemi doplňují zprávy z východolibyjského Benghází. Od pátku tam už zemřelo při střetech nevládních milic 80 lidí. Haftar chce podle svých slov vyčistit Benghází od teroristů. Právě jeho skupinu ale vláda řadí k nelegálním organizacím, které destabilizují zemi.

Vydáno pod