Padni komu padni. Papež propustil vysoce postaveného kardinála obviněného ze zneužívání

Horálek: McCarrick byl šedou eminencí Vatikánu (zdroj: ČT24)

Papež František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, obviněného ze sexuálního zneužití přinejmenším jednoho dospívajícího chlapce před více než 50 lety. Podle agentury AFP je to v dějinách katolické církve vůbec poprvé, co byl kardinál propuštěn ze stavu duchovních kvůli obvinění ze sexuálního zneužití.

Papež uznal v této věci jako definitivní rozhodnutí Kongregace pro nauku víry, vatikánské organizace, která zajišťuje dodržování katolických dogmat.

„Kardinál McCarrick byl muž, který měl bezprostřední přístup nejen k papeži, ale i k americkým prezidentům. Jako předseda biskupské konference Spojených států amerických disponoval značnými finančními prostředky, byl považován za šedou eminenci Vatikánu,“ uvedl k osobě bývalého amerického kardinála dramaturg náboženské tvorby ČT Martin Horálek.

Podle něj dalo vedení církve postupem vůči takto vysoce postavenému člověku jasně najevo, že v případech sexuálního obtěžování bude systém „padni komu padni“ fungovat.

Papež František s kardinály
Zdroj: Reuters

Rozhodnutí, vůči kterému se nelze odvolat, přichází před klíčovým jednáním předsedů biskupských konferencí z celého světa, svolaným do Vatikánu na 21. až 24. února. To se má zabývat hlavně odpovědností prelátů zamlčujících případy, kdy duchovní sexuálně zneužívali děti.

Propuknutí skandálů v této věci v USA, Chile a Německu obrovsky poškodilo pověst církve, připomněla AFP a dodala, že František slibuje v těchto případech „nulovou toleranci“.

McCarrick si na nic nepamatuje

Bývalý washingtonský arcibiskup McCarrick byl jedním z předních představitelů katolické církve v USA, jeho rezignaci na post kardinála přijal papež František loni v červenci. Důvodem byla obvinění, že před téměř padesáti lety sexuálně zneužil několik nezletilých. Osmaosmdesátiletý McCarrick tvrdí, že si nevzpomíná na nic z toho, co je mu dáváno za vinu.

McCarrick se loni v červenci stal prvním římskokatolickým prelátem za téměř sto let, který přišel o titul kardinála. Nyní se stal nejvyšším církevním představitelem, který byl v moderní době propuštěn z duchovního stavu.

Byl zbaven kněžských povinností a převeden do laického stavu. Tento krok znamená, že bývalý kardinál nebude moci mezi jiným sloužit mše a udělovat svátosti.