Indonéská policie při výslechu použila hada. Nebyl jedovatý, hájí se po zveřejnění záznamu

Na internetu se objevilo video, na kterém indonéská policie používá hada při výslechu. Zadržený muž na záznamu sedí v poutech na zemi, je omotaný hadem a křičí. Policisté se smějí a vyhrožují muži, že mu dají hada do úst nebo do kalhot. Šéf místní policie se po zveřejnění videa za postup omluvil.

Záznam výslechu zveřejnila na Twitteru ochránkyně lidských práv Veronica Komanová. Podle ní je zadrženým aktivista bojující za nezávislost Papuy na Indonésii. Komanová také uvedla, že policisté následně aktivistu umístili do cely spolu s hadem.

Podle šéfa místní policie byl postup výslechu neprofesionální. Zároveň ale své podřízené bránil tím, že had byl ochočený a nebyl jedovatý. Podotkl také, že policisté se při výslechu nedopustili fyzického násilí. Snažili se z podezřelého dostat přiznání a zvolili vlastní postup, uvedl. Muž byl zadržen kvůli podezření z krádeže mobilních telefonů.

Z Papuy, kde separatisté vedou dlouhý boj za nezávislost na Indonésii, přicházejí zprávy o potlačování lidských práv často. Oblast hraničí s Papuou-Novou Guineou a součástí Indonésie je od roku 1969.