Počet obětí výbuchu palivového potrubí v Mexiku stoupl na 85

Při výbuchu a následném požáru palivového potrubí ve středním Mexiku přišlo v noci na sobotu o život nejméně 85 lidí. Dalších 58 zůstává v nemocnicích. Agentura Reuters napsala, že v souvislosti s tímto neštěstím se pozornost obrátila ke státní strategii boje proti krádežím pohonných hmot.

Někteří z pacientů jsou podle mexického ministra zdravotnictví ve vážném stavu. Mají popáleniny na 80 a více procentech těla.  

Státní ropná společnost Pemex uvedla, že příčinu výbuchu, který se stal v noci na sobotu, vyšetřuje. Původně tvrdila, že exploze vznikla následkem navrtání potrubí. Poté, co Pemex poruchu potrubí zjistil, přijeli na místo vojáci. Krátce před výbuchem se ale stáhli, aby se vyhnuli problémům, protože na místě byly stovky lidí. 

Na sociálních sítích se objevila videa ukazující, jak si lidi plní kanystry za denního světla a za přítomnosti ozbrojených sil, což vyvolává otázky, proč úřady důrazně nezasáhly.

Neštěstí v Mexiku
Zdroj: ČTK/AP/Claudio Cruz

Desítky příbuzných přihlížejí průzkumnému týmu v naději, že mezi mrtvými nejsou jejich blízcí. Seznam pohřešovaných se ale postupně krátí. „Hledám manžela své sestřenice. Byl tady v době výbuchu a od té doby o něm nic nevíme. Hledali jsme ho v nemocnicích a nic. Je na seznamu pohřešovaných,“ uvedla Maricela Lopez.

„Chci, aby to úřady urychlili. Musí nám otevřít příkop, kde byl kohoutek a který je teď zasypaný hlínou. Bylo tam hodně lidí, kteří ještě před výbuchem žili. Můžou tam ještě být a nemůžou se dostat ven,“ říká Lorena Hernandez.

Pravděpodobnost, že někdo další výbuch přežil, je ale podle úřadů mizivá. „S postupujícím časem jsou šance na nalezení přeživších malé a u těch, kteří jsou zranění, se v mnoha případech situace zhoršuje. Některé pacienty, hlavně nezletilé, začneme převážet do nemocnice v Texasu,“ uvedl guvernér státu Hidalgo Omar Fayad.

Vyšetřování výbuchu v Mexiku pokračuje (zdroj: ČT24)

Jde o jednu z nejhorších podobných explozí za poslední léta v zemi, která se dlouhodobě potýká s krádežemi z palivových potrubí. Někteří lidé podle agentury AFP vidí příčinu tragédie právě v nedostatku paliva.

Místo tragédie navštívil i mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. V rozhovoru s místními médii slíbil, že bude prosazovat politiku proti krádežím paliva, dokud nebudou vymýceny.

López Obrador totiž před časem vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády zloději paliva v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy korun). 

Pemex tvrdí, že v posledních letech se v průměru každých 30 minut někdo pokouší navrtat potrubí.

Řada čerpacích stanic v mnoha místech země má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé fronty aut i lidí s kanystry. Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzinu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzin rozvážejí cisterny.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

Je teď otázkou, jak dlouho veřejnost bude podporovat strategii i nadále, protože někteří lidé tvrdí, že riskovat život musí právě kvůli nedostatku paliva, který způsobily zásahy státu, píše agentura Reuters.

Mexický prezident vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci
Zdroj: ČTK/EFE/Francisco Guasco

Změna strategie je možná

Tragédie tak přináší otázku možné změny strategie. Veřejnost chce na prezidentovi vysvětlení, proč vojáci, kteří měli potrubí střežit, lidi nevyháněli a jak dlouho Pemexu trvalo, než u potrubí zavřel kohout po zjištění úniku paliva.

Ředitel společnosti Pemex Octavio Romero v sobotu uvedl, že ventil byl zavřen okamžitě poté, co byl zaznamenán pokles tlaku v potrubí, který únik paliva způsobil. Neřekl ale, kdy se to stalo. Palivo podle agentury Reuters vytékalo asi dvě hodiny, než explodovalo, a to bez zjevné ztráty tlaku. Romero řekl, že v části potrubí mezi rafinérií v Tule a obcí Tlahuelilpan bylo před výbuchem kolem deseti tisíce barelů vysokooktanového benzinu.

Ministerstvo obrany a López Obrador poukázali na to, že na místě úniku bylo jen 25 vojáků a že armáda nechtěla proti davu tvrdě zakročit. Podle kritiků ale měly úřady konat důsledněji a přivolat posily.

Potrubím Tula-Tuxpan proudí palivo do ostatních oblastí středního Mexika a zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že jeho zavření kvůli opravám dále zhorší problémy s dodávkami pohonných hmot. Jak uvedl Romero, potrubí bylo mimo provoz od konce prosince, protože vláda se snažila zabránit gangům v krádežích. Od otevření 16. ledna ho napadly čtyřikrát.

López Obrador prohlásil, že katastrofa upevnila jeho odhodlání bojovat proti krádežím a že vláda hledá způsoby, jak stárnoucí potrubí zpevnit a krádeže znesnadnit. Zatím Mexiko koupí víc cisteren, aby mohlo zvýšit distribuci pohonných hmot po silnicích.