Zlý muž britského parlamentu. John Bercow umí bouřící poslance zchladit

Události: Nejvýraznější postava britského parlamentu (zdroj: ČT24)

Nad vším, co se v posledních hodinách v Dolní komoře britského parlamentu událo, dohlíží ze své funkce předseda John Bercow. Právě on částečně ovlivnil aktuální dění ve Spojeném království. Pětapadesátiletý muž je nejvýraznější postavou sněmovny a svou funkci vykonává už čtvrté období v řadě. Nedávno ale naznačil, že v létě jako „speaker“ skončí.

John Bercow si svým osobitým vystupováním získal zástupy fanoušků i odpůrců. Videa, na kterých si v bouřící sněmovně zjednává pořádek, se pravidelně stávají hitem internetu. Neukázněným poslancům klidně navrhne, aby za domácí úkol stokrát napsali „Budu mlčet!“

Zřejmě nejkontroverznější „výměnu názorů“ měl Bercow s konzervativním poslancem Simonem Burnsem, který jej v roce 2010 označil za „hloupého, pokryteckého trpaslíka“.

Bercow neváhal opakovaně skákat do řeči bývalému premiérovi Davidu Cameronovi, se kterým hrával dlouhá léta tenis. Napomínal i ministry, kteří během jednání sněmovny používali mobilní telefon.

Loni rozvířil diskusi, když otevřeně kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa. Někteří konzervativci ho dokonce obvinili, že se nechová nestranně, jak mu jeho funkce nařizuje.

Několik jeho kolegů a členů týmu Bercowa dokonce v minulosti obvinilo ze šikany a z toho, že se nedokáže ovládat. Jeden z úředníků Dolní sněmovny prohlásil, že Bercow „je svými záchvaty vzteku proslulý“. Bercow ujistil, že každý, kdo opustil jeho služby, tak udělal „v přátelské atmosféře“.

„Mluvčí ďábla“ ovlivnil průběh brexitu

Naposledy se John Bercow postaral o velký rozruch začátkem ledna, když svými kroky zásadně ovlivnil dění kolem brexitu. Oproti veškerým zvyklostem totiž nechal hlasovat o dodatku, který vládě uložil rychleji předložit náhradní brexitový termín v případě, že dohoda vyjednaná s EU neprojde.

Přesně to se v úterý stalo a premiérka Theresa Mayová musí – i zásluhou Barcowa – předložit plán B už do tří dnů, nikoliv tří týdnů, jak ukládalo předchozí znění zákona o brexitu.

John Bercow si zjednává pořádek ve sněmovně:

Bulvární deník The Sun Bercowa okamžitě překřtil na „mluvčího ďábla“, podobně zaměřený Daily Mail usoudil, že předseda sněmovny je „egoistický nadutý papouch, který upřednostnil svůj vlastní probrexitový postoj před národními zájmy“.

Liberálně levicový The Guardian, který je zastáncem setrvání Spojeného království v EU, zase napsal, že Bercow „vyvolal víc obav, hněvu a zbožňování než jakýkoli jeho předchůdce v úřadě“. List připomněl, že v situaci, kdy vláda nemá v parlamentu většinu, je předseda Dolní sněmovny jedním z nejdůležitějších mužů v zemi. Určuje totiž, o jakých dodatcích k vládním zákonům budou poslanci hlasovat.

Ostatně už při zvolení Bercowa předsedou sněmovny se mnohem víc radovali labouristé než jeho vlastní konzervativci.