Ranveje na Heathrow zely prázdnotou. Kolem prý létal dron

Londýnské letiště Heathrow zastavilo z preventivních důvodů asi na hodinu všechny odlety v reakci na zprávy, že v jeho okolí byl spatřen bezpilotní letoun. Po půl osmé večer obnovilo provoz. Na konci prosince postihl stejný problém další z londýnských letišť Gatwick.

Britská policie dostala informaci o spatření dronu „v blízkém okolí“ Heathrow kolem 18:00 SEČ. Ihned poté byly zastaveny všechny odlety. „Omlouváme se všem cestujícím za jakékoli potíže, které to může způsobit,“ uvedlo v prohlášení po omezení provozu nejvytíženější letiště v celé Evropě. Policie zdůraznila, že případ vyšetřuje a informaci o spatření dronu považuje zatím za nepotvrzenou.

O úterním omezení provozu na letišti Heathrow byla informována i britská vláda. Ministr dopravy Chris Grayling uvedl, že armáda je v případě potřeby ochotna na letiště přesunout svou techniku pro boj s bezpilotními letouny.

Prosincový poplach na Gatwicku

Drony nedávno několikrát zastavily letecký provoz na londýnském letišti Gatwick. Kvůli opakovaným problémům se na druhém nejrušnějším letišti v Británii vůbec nelétalo od večera 20. prosince do násludejícího rána, což narušilo plány více než 140 tisíc pasažérů. Provoz se zastavil celkem na více než 36 hodin, zrušeno bylo 1000 letů.

V Gatwicku nakonec instalovali vojenskou techniku, která měla letadla před případnou srážkou s dronem ochránit. Policie zatkla dva lidi, které však později propustila. Letiště Gatwick nabídlo za jakékoli informace vedoucí k odhalení pachatele či pachatelů skrze britskou dobročinnou organizaci Crimestoppers odměnu 50 tisíc liber (1,4 milionu Kč).

Minulý týden britské ministerstvo obrany uvedlo, že byla z Gatwicku odvezena vojenská technika, která zajišťovala ochranu jeho vzdušného prostoru před bezpilotními letouny. Týž den list The Times napsal, že Gatwick a právě i letiště Heathrow zakoupily za několik milionů liber vybavení proti dronům se stejnou účinností jako to armádní. Podle médií britská armáda disponuje izraelským systémem Dron Dome.

Podle britských předpisů nesmějí drony létat do vzdálenosti jednoho kilometru od letišť a ani výše než 122 metrů nad zemí. Za ohrožování letadel hrozí pachatelům až pětileté vězení.