Slovensko si zvolilo nového prezidenta, Andreje Kisku

Bratislava - Slovenským prezidentem se stal podnikatel Andrej Kiska. Podařilo se mu získat 59,4 % procenta hlasů, oproti 40,6 % náležícím současnému předsedovi vlády Robertu Ficovi. Pro premiéra je to přitom největší porážka v jeho dosavadní politické kariéře. Fico ji uznal a pogratuloval Kiskovi k vítězství. Jeho první zahraniční cesta ve funkci prezidenta povede do Česka. Kompletní čísla naleznete na stránkách Statistického úřadu Slovenské republiky.

Andrej Kiska poděkoval voličům ještě před sečtením všech hlasů. „V první řadě děkuji všem voličům, že přišli volit a že mi dali silný mandát,“ zaznělo na tiskové konferenci. „Jako prezident budu stát za lidmi, za každým slušným občanem naší země,“ slíbil.

  • Andrej Kiska: „Jako prezident budu stát za lidmi, za každým slušným člověkem v naší zemi. Pokusím se polidštit naši politiku, pokusím se vrátit důvěru ve slušné slovo, protože lidé jsou znechuceni z hádek. Jako prezident udělám všechno pro to, aby se naše politika polidštila.“
  • PROFIL Andreje Kisky naleznete ZDE.

Jeho soupeř, premiér Robert Fico, uznal svou porážku a zároveň Kiskovi pogratuloval. „Blahopřeji panu Kiskovi, že se stal novým prezidentem Slovenské republiky. Chtěl bych také poděkovat všem, co se za mě postavili,“ prohlásil Fico. Následně oznámil, že si vezme několik dnů na rozmyšlenou, jak bude dále postupovat.

Marek Maďarič, který vedl Ficovu prezidentskou kampaň, konstatoval, že výsledek voleb považuje za částečné zklamání. „Nepovažuji výsledek za špatný, ale určitě je to prohra,“ prohlásil Maďarič. Také řekl, že lidé zřejmě chtějí za prezidenta nepolitika.

Kiska v čele od prvních chvil

Už podle prvních sečtených hlasů vedl Kiska nad Ficem mírným rozdílem zhruba jednoho procenta, od té doby jeho náskok neustále stoupal. Nakonec pro něj hlasovalo přes 1,3 milionu Slováků, zatímco pro Fica více než 893 tisícovek.

Co se dělo po uzavření volebních místností

Fico po příchodu do svého volebního týmu uvedl, že má k volbám velký respekt. Zároveň ale dodal, že v předvolební kampani udělal, co bylo třeba. „Nemám pocit, že bych něco podcenil,“ prohlásil pro televizi TA3.

Kiska si pak po příchodu do volební centrály postěžoval na antikampaň vedenou proti své osobě: „Antikampaň byla silná. Uvidíme, jaké to mělo důsledky. Slyšel jsem, že účast voličů je vysoká, což mě osobně těší.“

„Je zřejmé, že lidé odmítají to, co znají, a s nadějí očekávají, že přijde něco lepšího. Je lepší volit naději, i když neznáme její přesné kontury, než volit to, co už známe a co není dobré. Stalo se už takovou tradicí na Slovensku volit menší zlo,“ řekl ještě k průběžným výsledkům neúspěšný prezidentský kandidát Milan Kňažko, jenž před druhým kolem otevřeně podpořil Andreje Kisku. 

Právo hlasovat měly více než čtyři miliony voličů. V prvním kole účast dosáhla 43,4 procenta, byla tak nejnižší od zavedení přímé volby prezidenta v roce 1999. V tom druhém se pak vyšplhala na 50,5 procenta.

  • První kolo v polovině března sice vyhrál Fico se ziskem 28 procent hlasů, jeho náskok před druhým Kiskou s podporou 24 procent byl ovšem menší, než se čekalo
  • Nový prezident nastoupí do úřadu v polovině června, kdy současnému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi skončí druhé pětileté funkční období.