Nizozemský král otevřel muzeum Anny Frankové v novém

Nizozemský král Vilém Alexandr slavnostně otevřel zrekonstruované muzeum v Domě Anny Frankové. Po dvouleté rekonstrukci má novou vstupní halu, zrenovované výstavní prostory a rovněž se snaží novým způsobem převyprávět příběh dospívající židovské dívky, která si během války psala svůj deník, později proslavený po celém světě.

Cílem rekonstrukce muzea bylo „poskytnout více informací o historickém kontextu a pozadí příběhu, který se snažíme sdělit, což je příběh Anny Frankové,“ uvedl na středečním setkání s novináři ředitel muzea Ronald Leopold. Úkryt Anny Frankové, ve kterém přežívala její rodina a několik dalších lidí a kde si dívka psala své deníky, zůstal v původním stavu.

Horizont ČT24: Dům Anny Frankové v novém hávu (zdroj: ČT24)

Policie odhalila skrýš v zadním traktu amsterdamského domu 4. srpna 1944. Jeho obyvatele nacisté odvlekli do koncentračních táborů. Patnáctiletá Anne Franková zemřela v roce 1945 v táboře Bergen-Belsen.

Deník, který si po dobu skrývání vedla, se stal jedním z nejznámějších svědectví doby pronásledování Židů. Po válce jej vydal její otec, který pobyt v koncentračním táboře přežil. Deník byl přeložen do více než šedesáti jazyků a prodalo se ho přes třicet milionů kusů.

Muzeum se domnívá, že vyprávět příběh Anny Frankové je nesmírně důležité i více než šedesát let od její smrti. Předseda Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor na středeční konferenci ve Vídni varoval, že „židovské komunity se stále více obávají o svou bezpečnost a jsou pesimistické, pokud jde o jejich budoucnost“.

Muzeum, do kterého každoročně zamíří 1,2 milionu návštěvníků, hraje podle ředitele Leopolda důležitou roli v boji proti antisemitismu. „Víme, jak mocný je jeho vliv,“ řekl s tím, že návštěva domu má „obrovský dopad na mladé lidi a povzbuzuje je v boji proti diskriminaci, antisemitismu i rasismu v jejich vlastních komunitách“.