Japonci budou mít kvůli nástupu nového císaře deset dní volna

Japonci si příští rok, kdy nynější císař předá trůn svému synovi, užijí desetidenní volno. Mimořádně dlouhé sváteční období schválila vláda tento týden. Císař Akihito podle dřívějšího rozhodnutí abdikuje k 30. dubnu 2019. Na trůnu jej vystřídá jeho syn, korunní princ Naruhito.

Státní svátek se bude krýt s předáním moci, k němuž dojde během takzvaného Zlatého týdne – období, kdy je během sedmi dní nahromaděno pět svátků. Kabinet se rozhodl přidat k nim ještě tři sváteční dny, a tak si Japonci užijí celkem desetidenního volna.

Od konce druhé světové války je to potřetí, co japonská vláda speciálním zákonem stanovila jednorázový státní svátek v souvislosti s císařským trůnem. Naposledy takové volno schválila na 9. června 1993, kdy si korunní princ Naruhito vzal za ženu korunní princeznu Masako.

Naruhito začne psát novou éru

Nástup nového císaře bude také začátkem nové éry, které se ještě nedostalo oficiálního pojmenování. Nyní se v Japonsku počítá třicátý rok období Heisei, tedy třicátý rok vlády císaře Akihita. Název nynějšího období by se dal přeložit jako „všudypřítomný mír“.

Císař Akihito během mimořádného zasedání japonského parlamentu
Zdroj: Toru Hanai/Reuters

Odstoupení císaře Akihita je prvním po téměř dvou stech letech. Japonské právo s abdikací nepočítalo a musel být vypracován zákon, který by ji umožnil.

Monarcha, který letos 23. prosince oslaví 85. narozeniny, se v minulosti potýkal s vážnými zdravotními problémy. Podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. 

Císař v japonské společnosti požívá hlubokého respektu. Nemá přitom žádnou politickou moc a jeho povinnosti spočívají ve vítání zahraničních delegací a vykonávání náboženských obřadů.