Otazníky kolem možné abdikace japonského císaře. Jsem připraven, říká nástupce

Korunní princ Japonska Naruhito je dle svých slov připraven převzít císařské povinnosti po svém otci. Současný 83letý vladař Akihito už před půl rokem oznámil, že jeho zdravotní stav skutečně může vést až k abdikaci. Střídání křesla ještě za života stávajícího císaře země nepamatuje celých 200 let.

Ta poslední proběhla v roce 1817. Zajímavostí je, že ani současné japonské právo neuvádí žádné regule pro takový způsob převzetí moci.

Poválečná ústava země požaduje, aby císař sloužil ve funkci až do své smrti. Pokud by nemohl vykonávat své povinnosti, může ho zastoupit jeho nástupce jako regent

Naruhito oslavil ve čtvrtek 57. narozeniny, na tiskové konferenci už novinářům řekl, že navzdory stále trvajícímu překvapení z otcova oznámení „je povinnosti připraven převzít“.

Císař Akihito (vpravo) se svým synem Naruhitem
Zdroj: Reuters

Řada učenců ale hledí na chystaný bezprecedentní krok s obavami. Podle nich hrozí, že jedna z nejkonzervativnějších dynastií světa se v budoucnu může stát cílem politických bojů.

Mnohé znepokojuje už fakt, že vláda oznámila přípravu jednorázového zákona, který má umožnit císaři Akihitovi odstoupit. Právě prolínání politiky s tradicí císařských kruhů může staletí formovanou instituci nesmazatelně narušit.

Japonská ústava dává monarchovi jen symbolickou, reprezentativní roli. Přesto je právní cesta, která má umožnit střídání u moci, pečlivě dlážděna už několik měsíců. Sbor expertů má oznámit příslušný zákon už v březnu.

Císař Akihito
Zdroj: Toru Hanai/Reuters

Když v srpnu Akihito promlouval k národu, připustil i možnost regentství, kdy by se pravomoce přesunuly na jeho syna. „To nic ale nemění na faktu, že císař je císařem až do konce svého života, navzdory tomu, že nemůže plně vykonávat své povinnosti císaře,“ zdůraznil.

V Japonsku se už dlouho spekuluje o předání alespoň části povinností korunnímu princi Naruhitovi. Ten jde v kritických stopách svého otce vůči starobylým institucím a militaristické minulosti Země vycházejícího slunce.

Opakovaně vyzývá k reformě, aby císařská dynastie šla s dobou a odpovídala 21. století. Jde o věc, jež leží na srdci především jeho ženě, která velice trpí tvrdostí etikety.

  • 56letý korunní princ Naruhito je Akihitův nejstarší syn a je tak prvním následníkem trůnu. Už nyní za otce převzal některé z povinností. Za sebou má studium na Oxfordu. Je ženatý, jeho manželka Masako se zřídkakdy objevuje na veřejnosti. Spolu mají 14letou dceru Aiko. Ta ovšem podle japonského práva nebude moci dědit trůn.

Loni v červenci přitom japonská média uvedla, že chce císař v nejbližších letech odstoupit. Krátce poté to však císařský dvůr dementoval.

Japonský císař Akihito s chotí Mičiko
Zdroj: Wikipedia.org

Oblíbený panovník

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 27 let. Je 125. japonským císařem v dějinách země.

Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě, jako bývali jeho předkové – zejména proto, že zemi odklonil z agresivně nacionalistického kurzu z dob druhé světové války.

Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

Císař Akihito na vojenské přehlídce
Zdroj: Reuters

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci. V roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. Prodělal také operaci srdce.

V minulých letech předčasně uvolnil křeslo papež i královna Nizozemska

Abdikací před čtyřmi lety překvapil svět i papež Benedikt XVI. Svůj odchod zdůvodnil tím, že mu ubývá sil. V dubnu 2013 se pak po 33 letech vládnutí vzdala trůnu nizozemská královna Beatrix.

„Jsem hluboce vděčná za velkou víru, kterou jste ve mě vkládali v těch mnoha letech, kdy jsem mohla být vaší královnou. Odpovědnost za naši zemi teď musí ležet v rukou nové generace,“ uvedla při oznámení abdikace.

V roce 1936 se do historie zapsala abdikace Edwarda VIII. Stal se jediným panovníkem království Commonwealthu, který se dobrovolně vzdal trůnu. Důvodem bylo jeho rozhodnutí oženit se s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Na trůn nastoupil jeho mladší bratr Jiří VI., otec dosud vládnoucí královny Alžběty II.