V sídle ruské tajné služby v Archangelsku vybuchla bomba, útočník zemřel

V sídle pobočky ruské tajné služby FSB v centru Archangelska na severu země explodovalo výbušné zařízení. Na místě zahynul mladík, který bombu přinesl. Další tři osoby jsou v nemocnici, oznámil místní gubernátor Igor Orlov. Úřady hovoří o teroristickém útoku. Sídlo FSB bylo evakuováno, doprava v okolí přerušena.

„Podle předběžných zjištění osoba, která vstoupila do budovy, vytáhla z tašky blíže neurčený předmět, který jí po určité době vybuchl v rukou a způsobil zranění neslučitelná se životem,“ oznámil ruský Národní protiteroristický výbor.

Mluvčí archangelské správy FSB Jelizaveta Semušinová potvrdila, že při explozi zahynul muž, který nepracoval u FSB. Vyšetřovací výbor následně upřesnil, že výbuch způsobil sedmnáctiletý mladík, jenž při explozi přišel o život, uvedla agentura TASS.

Na sociálních sítích a v médiích se již objevil snímek předpokládaného pachatele. Ten měl pocházet přímo z Archangelsku.

Zdravotníci udělali vše, co bylo v jejich silách, aby mladíka udrželi při životě, ale během poskytování první pomoc podlehl utrpěným zraněním, napsal Interfax.

Sídlo FSB bylo po výbuchu evakuováno, doprava v okolí přerušena a agenti FSB a policisté prověřovali doklady všech kolemjdoucích.

„Vyhodnocujeme důsledky, zjišťujeme typ výbušného zařízení, příčiny a následky tohoto tragického případu. Přijali jsme opatření, abychom posílili bezpečnost všech veřejných a státních zařízení v Archangelské oblasti. Celý systém reagoval pohotově. V nejbližší době určíme míru ohrožení a přijmeme nezbytná rozhodnutí,“ prohlásil šéf oblasti podle místního webu 29.ru.

Vydáno pod