Kočner čelí dalšímu obvinění. Převod luxusních bytů za jediné euro byl podle policie fiktivní

Slovenská policie obvinila podnikatele Mariana Kočnera kvůli krácení daně a pojistného při převodu bytů v bratislavské rezidenci Five Star Residence. Kočner je už od června ve vazbě v souvislosti s dalším obviněním z hospodářské kriminality. Jeho jméno se navíc často skloňuje v souvislosti s vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka. Jeden ze čtveřice obviněných totiž vypověděl, že si Kuciakovu smrt objednal právě Kočner, o jehož obchodních aktivitách novinář často psal.

O už čtvrtém obvinění kontroverzního slovenského podnikatele informovala slovenská média ve středu, prokuratura bližší informace o případu neposkytla. Podle médií měl Kočner v roce 2011 převést mezi dvěma svými firmami 17 bytů v luxusní bratislavské rezidenci Five Star Residence, a to za pouhé jedno euro.

Kočner v minulosti tvrdil, že šlo o běžný obchod a za částku jedno euro nekoupil jen byty, ale i dluhy, které bylo třeba zaplatit. Kvůli zástavnímu právu na byty, které měla po celou dobu transakce Kočnerova známá, však policie předpokládá, že převod byl pouze fiktivní. Stejně tak měly být fiktivní i dluhy, na které se podnikatel v souvislosti s výší transakce odvolával.

Kočner si měl příjít na tři miliony eur

Po převedení bytů mezi svými firmami a získání vratky DPH – podle Denníku N činila tři miliony eur – pak Kočner byty prodal za běžnou tržní cenu. Ohledně spekulací s byty ve Five Star Residence je podle serveru Sme.sk vyšetřován také developer Ladislav Bašternák

Marian Kočner nyní čelí obvinění ve čtyřech případech. Kvůli obvinění z falšování směnek TV Markíza v hodnotě 69 milionů eur je od konce června ve vazbě. Na falšování se měl podílet s bývalým ministrem hospodářství Pavolem Ruskem.

Kočner je také obviněn v případech neoprávněné vratky DPH při převodu hotelů za 8,3 milionů eur a vytunelování firmy Gatex (škoda 700 tisíc eur).

Obviněný z vraždy Kuciaka ukázal na Kočnera

Ján Kuciak se Kočnerovým obchodním aktivitám ve svých článcích hojně věnoval. Z přibližně padesáti Kuciakových článků od začátku roku 2017 se Kočnera týkala zhruba polovina.

Kočner loni v září Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní. Kuciak kvůli tomu podal trestní oznámení, které ale policie odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek.

Letos v únoru byl Ján Kuciak spolu se svou přítelkyní nalezen mrtvý ve svém domě. Policie obvinila z vražd čtyři osoby. Údajný vykonavatel vraždy, bývalý vyšetřovatel Tomáš Szabó, podle médií vypověděl, že si likvidaci novináře objednal právě Kočner. Policie ani prokuratura ovšem tuto informaci zatím nepotvrdily.