V Řecku už kvůli sporům o dohodě s Makedonií padají hlavy. Ve funkci skončil šéf diplomacie

Odchod ministra Kotzase může ohrozit dohodu s Makedonií (zdroj: ČT24)

Řecký premiér Alexis Tsipras přijal demisi ministra zahraničí Nikose Kotziase. Politik měl v poslední době spory s ministrem obrany Panosem Kammenosem kvůli dohodě s Makedonií, která má ukončit spory kolem názvu severního souseda Řecka. Diplomacii přechodně povede Tsipras.

Kotzias byl hlavním řeckým vyjednávačem v rozhovorech mezi Aténami a Skopjí, které vedly k červnové dohodě o přejmenování Makedonie na Republiku Severní Makedonie. Naplnění dohody je ale nejisté kvůli referendu v Makedonii z 30. září, k němuž se nedostavil dostatečný počet lidí na to, aby potvrdilo platnost dokumentu.

Řecká média informovala o prudké výměně názorů mezi Kotziasem a Kammenosem na úterním zasedání vlády. Kammenos, který je předsedou malé pravicové strany Nezávislí Řekové (ANEL), dohodu s Makedonií vehementně odmítá a sám pohrozil, že by kvůli ní mohl vládu opustit.

„V tom případě by pravděpodobně následovaly předčasné volby, což by ohrozilo nejen zahraničněpoliticky celý region Balkánu a ostatní země EU nestabilitou, i při zvládání migrace, ale i mírné ekonomické oživení Řecka, ke kterému nyní dochází,“ uvedl spolupracovník ČT na Balkáně Thomas Kulidakis.

Tsipras už nehodlá tolerovat žádnou revoltu

„Od nynějška se nebude tolerovat jakékoli mlžení, anebo osobní program (proti)… národní linii,“ oznámil v televizním vystoupení premiér Tsipras. Resort diplomacie převzal, aby předešel dalším projevům nesouhlasu. Tsipras ujistil, že udělá cokoli bude nutné, aby červnová dohoda o přejmenování sousední země na Severní Makedonii byla naplněna.

Makedonské referendum mělo ukončit spory s Řeckem, jehož součástí je i severní provincie Makedonie. Atény trvaly na změně názvu sousedního státu a blokovaly jakékoli jeho přibližování západním strukturám v čele s EU a NATO. Makedonie coby historická oblast totiž leží i v severní části Řecka.

Dohodu s Řeckem podpořila celá řada významných západních politiků, včetně německé kancléřky Angely Merkelové, šéfa NATO Jense Stoltenberga a amerického ministra obrany Jamese Mattise.

Kvůli spornému pojménování postjugoslávského státu používá OSN zkratku FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia (Bývalá jugoslávská republika Makedonie).