Indonéský ostrov Sulawesi opět zasáhlo zemětřesení

Na indonéském ostrově Sulawesi, kde si zemětřesení a následná vlna tsunami na konci září vyžádaly podle aktuální bilance více než dva tisíce mrtvých, se opět otřásla zem. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1 stupně. Úřady podle agentury DPA nehlásí žádné nové škody, i tak ale na místě vypukla panika.

„Otřesy byly znatelně cítit asi pět vteřin,“ řekl mluvčí úřadu pro krizové situace Sutopo Purwo Nugroho. Ohnisko otřesů bylo na severu Sulawesi v asi desetikilometrové hloubce. V těžce poničeném městě Palu lidé po dnešních otřesech zděšeně vybíhali do ulic. „Každý je ještě traumatizován po posledním zemětřesení,“ citovala DPA jednoho z obyvatel.

Město Palu a okolní oblasti poničily 28. září zemětřesení o síle 7,4 stupně a následně tsunami. Vedle 1948 obětí hovoří úřady možná až o 5000 nezvěstných. „Jsou tu oblasti, kde očekáváme ještě další oběti, takže jsme tam posílili pátrací akce. V některých oblastech už ale nenacházíme žádná těla, takže jsme z těchto míst přesunuli záchranáře,“ uvedl mluvčí indonéské národní agentury pro řešení krizových situací Sutopo Purwo Nugroho.

Naděje na nalezení přeživších pod troskami je prakticky nulová, takže pátrací operace se nyní soustřeďují na hledání a vyprošťování těl.

Na indonéském ostrově Sulawesi se znovu otřásla zem (zdroj: ČT24)

Úřady se obávají šíření nemocí

Živelní katastrofa vyhnala z domovů víc než sedmdesát tisíc lidí, kteří se teď nacházejí v provizorních táborech poblíž silnic. Úřady přitom nemají dost stanů – potřebují jich víc než deset tisíc. Tábory nemají ani dostatek pitné vody.

Hlavní problém pak představuje šíření nemocí. „Je tu stále hodně mrtvých těl, které nikdo neodklidil. Někteří zranění přeživší stále nedostali potřebnou péči, a mohou se tak nakazit. Obáváme se, že by to mohlo vést k tetanu, průjmu a infekci horních dýchacích cest,“ podotkl dobrovolný lékař Fauzan Abdul Hadi.

Někteří přeživší odmítají opustit zbytky svých obydlí. „Stále tu čekám. Nezajímají mě nemoci, protože jsem o vše přišel,“ říká jeden z obyvatel předměstí Palu Ardi.