Slovinsko hlásí kvůli sněhu a ledu přírodní katastrofu

Vídeň - Řada evropských zemí dál zápolí s následky vlny nepříznivého zimního počasí, které přineslo mrazy a přívaly sněhu. Ve Slovinsku zůstává bez elektrického proudu na 50 000 domácností, s elektrocentrálami přispěla pomoc z Rakouska, z Německa a také od českých hasičů. Slovinský ministr obrany situaci označil za „přírodní katastrofu větších rozměrů“. Ve sněhem zavalených částech Rakouska dál hrozí lavinové nebezpečí, do jehož sledování se zapojily i armádní vrtulníky. Sever Itálie má i nadále problémy s velkou vodou.

Ve Slovinsku je nejvážnější situace v západní části země, kde výpadky proudu trvají už několik dní a opravy si nějaký čas ještě vyžádají. Jihozápadní region Notranjska je kvůli poškozenému dálkovému vedení zcela bez proudu. Elektřinu nemá už od pátku městečko Postojna stejně jako některé vesnice v okrese Pivka.

Podle energetické společnosti Elektro Primorska je dnes na jihozápadě a severozápadě země bez proudu 10 000 domácností. V oblasti působnosti další firmy Elektro Ljubljana nemá elektřinu dalších 25 000 domácností.

Slovinsko se potýká s extrémním počasím
Zdroj: Srdjan Zivulovic/Reuters

Evropa posílá elektrocentrály

V postižených oblastech se snaží výpadky nahradit z nouzových zařízení, a to jak domácích, tak ze zahraničí. Nejvíce elektrocentrál, dvacet tři, zatím poskytlo Rakousko. Další tři agregáty přišly z Německa. Pomoc poskytuje s jednou elektrocentrálou i Česká republika. Podle internetových stránek Hasičského záchranného sboru ČR český tým od pondělí zajišťuje proud v části Postojny. Brzy by měla do země přispět další obdobná pomoc z Německa, Rumunska a Polska.

Sníh a led poničily polovinu slovinských lesů

Značné škody napáchalo extrémní počasí s hustým sněžením a silným větrem ve slovinských lesích. Podle prvních odhadů úřadů je zničeno na 500 000 hektarů lesního porostu, což je téměř polovina všech lesních ploch země. Vyvrácené stromy vedle závějí leckde znemožňují průjezd, a některé obce jsou tak odříznuté od světa. Problémy má nadále i železniční doprava, kterou, kde to jde, nahrazuje přeprava autobusy.

I dnes zůstává kvůli mimořádné situaci zhruba 40 slovinských škol zavřených. Podle meteorologů ale Slovinci zejména v západní části země v brzké zlepšení moc doufat nemohou, už ve středu se očekávají další sněhové srážky.

Slovinsko se potýká s přírodní katastrofou
Zdroj: Srdjan Zivulovic/Reuters

V Rakousku hrozí laviny, Itálie se bojí velké vody

V sousedním Rakousku, které v předchozích dnech také překvapila abnormální nadílka sněhu, armáda vyslala čtyři vrtulníky do východního Tyrolska. Podle dnešní informace zemských úřadů mají především sledovat lavinovou situaci a zjišťovat funkčnost ochranných opatření. Nebezpečí lavin ale hrozí i jinde, především v Korutanech a ve Štýrsku.

Naproti tomu část severu Itálie sužují záplavy způsobené vydatnými dešťovými srážkami. Například na 250 obyvatel vesničky Bovolenta nedaleko Padovy muselo urychleně opustit domovy, protože hrozí, že tamní říčka co chvíli vystoupí ze břehů. Podobně je tomu ale i kolem dalších toků.

Nadále je vážná situace ve Fiumicinu u Říma. Několik rodin se muselo kvůli stoupající vodě evakuovat. Při likvidaci následků nepohody tam pomáhá i armáda. Starosta Říma odhadl škody způsobené nepřízní počasí o uplynulém víkendu na více než sto milionů eur (2,75 miliardy korun). Srážky podle něj vážně poškodily především ulice, školy a sportovní objekty.

Mráz letos zabil v Polsku už 46 lidí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod