Zeman se v Postupimi sešel s braniborským premiérem. Mluvil také s podnikateli, kteří investují v Česku

Český prezident Miloš Zeman dopoledne zahájil druhý den návštěvy Německa schůzkou s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem v Postupimi. V braniborské metropoli měl také možnost prohlédnout si na zámku Cecilienhof místnost, ve které byla poskončení druhé světové války podepsána Postupimská dohoda. Odpoledne pak jednal se zástupci německých firem, které investují v České republice.

Tématy rozhovoru s šéfem braniborské vlády Woidtkem byla údajně především ekonomická spolupráce, investice Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v Braniborsku a aktuální politická situace v Německu.

Na zámku Cecilienhof, který Zeman navštívil, byla v srpnu roku 1945 podepsána Postupimská dohoda, na konferenci tam nejvyšší představitelé vítězných mocností – Josif Stalin, Harry Truman a Winston Churchill – jednali o poválečném uspořádání a vybudování Evropy. Účastníci konference souhlasili i s vysídlením Němců mimo jiné z Československa za předpokladu, že bude probíhat spořádaně a lidsky. 

Zeman pak navštívil i další postupimský zámek Sanssouci a odpoledne se v Berlíně sešel se zástupci německých firem Siemens, Volkswagen, BMW, BASF nebo Commerzbank. 

Zeman bude jednat se Steinmeierem i Merkelovou

Vrchol třídenní cesty čeká Zemana v pátek, kdy se setká se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a s kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle české strany se očekávají témata migrace, energetiky, bilaterální ekonomické spolupráce, politické situace v obou zemích a Evropské unii nebo vztahy s Ruskem.

V závěru třídenní cesty stihne Zeman podle předběžného harmonogramu navštívit také české velvyslanectví a o půl šesté večer jej bude očekávat bývalý kancléř Gerhard Schröder. Ten je v současnosti předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť a vede také výbor akcionářů konsorcia Nord Stream AG, spravujícího stejnojmenný plynovod na dně Baltského moře.

Nord Stream spojil přímo Rusko s Německem, a umožnil tak dodávky ruského plynu bez do té doby nezbytného tranzitu přes Ukrajinu. Schröder podepsal s Vladimirem Putinem dohodu o jeho stavbě těsně před koncem svého funkčního období.

Schrödera a bývalého eurokomisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, s kterým se sešel už ve středu, označil Zeman za své největší politické přátele v Německu.

Mapa plynovodu Nord Stream
Zdroj: ČT24