Bývalý člen Pussy Riot Pjotr Verzilov byl pravděpodobně otráven, míní berlínská nemocnice

Bývalý vůdce ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl velmi pravděpodobně otráven látkou postihující nervový systém. Oznámila to berlínská nemocnice Charité, ve které je ošetřován. Pro jeho obtíže nemají doktoři jiné vysvětlení. Zdravotní stav Verzilova se zlepšil a už není kritický, stále ale potřebuje intenzivní péči. Lékaři jsou přesvědčeni, že se zcela zotaví.

O tom, že mohl být ruský aktivista otráven, hovořili příbuzní od začátku jeho zdravotních potíží. Uvedli, že se mu přitížilo po soudním slyšení s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které se konalo před týdnem. Nikulšinová řekla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, „pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit“.

„Můžeme k tomu říci, že obrázek, který nyní vidíme, a ty nálezy skutečně ukazují na vysokou pravděpodobnost, že byl otráven. Naopak nemáme zatím vůbec žádné indicie, že by se stav, v němž se nachází, dal vysvětlit jiným způsobem,“ sdělili na tiskové konferenci zástupci nemocnice.

Doktoři v Berlíně, kam byl Verzilov minulý týden převezen z Moskvy, také vyjádřili přesvědčení, že příčinou otravy byla látka, která působí na nervový systém a skrze něj na regulaci vnitřních orgánů. Konkrétní toxickou látku ale zatím lékaři nenašli. Šance, že ji najdou, je podle nich relativně malá, vzhledem k tomu, jakou dobu od otravy testy dělají. 

Nyní už se aktivistovi daří lépe. Nepotřebuje podporu přístrojů pro žádný ze svých orgánů a mohl už také opustit lůžko. Ke zlepšení jeho zdravotního stavu podle berlínských doktorů přispěla i dobrá péče lékařů v Moskvě, kteří měli také podezření na otravu a mladému muži vypláchli žaludek a pročistili krev.

Exčlen Vojny a Pussy Riot a vydavatel serveru Mediazona

Verzilov proslul zejména jako inspirátor performancí umělecké skupiny Vojna. Naposledy upoutal světovou veřejnost, když narušil červencový finálový zápas mistrovství světa ve fotbale mezi Francií a Chorvatskem. Strávil pak patnáct dní ve vězení. Se skupinami Vojna a Pussy Riot se však podle některých informací rozešel.

Umělec a aktivista je také vydavatelem ruského mediálního serveru Mediazona, jenž se věnuje tamnímu vězeňství. V letech 2013 až 2014 se zapojil do protestních akcí proti proruskému režimu na Ukrajině, které vyústily v pád prezidenta Viktora Janukovyče.

Verzilov má ruské a kanadské občanství, jeho bývalou manželkou je Naděžda Tolokonnikovová, členka Pussy Riot, která byla v roce 2012 odsouzena na dva roky do vězení za vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele.