Hurikán Florence zeslábl na tropickou bouři. Živel má první oběti, zatopil domy, z ulic vytvořil řeky

Střed hurikánu Florence udeřil na pobřeží Severní Karolíny, které bičují prudké deště a vichr o rychlosti 110 kilometrů v hodině. Bez elektřiny je 830 tisíc domácností. Záchranáři evakuují stovky lidí ze zatopených měst a zničených budov. Florence si zatím vyžádal nejméně pět mrtvých. Živel ale už zeslábl z hurikánu na tropickou bouři.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper varoval, že hurikán může některé obce zcela zničit. „Bouře pustoší náš stát,“ uvedl Cooper na tiskové konferenci. „Obáváme se, že by některé obce mohly být zcela smeteny z povrchu zemského,“ dodal. Déšť této intenzity podle guvernéra postihne Severní Karolínu „jednou za tisíc let“. 

Obětí přibývá

Ve Wilmingtonu, u kterého hurikán na pobřeží udeřil, zahynula žena a její malé dítě, na jejichž dům spadl strom. Místní hasiči na Twitteru uvedli, že otec dítěte utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice. Další žena zemřela podle CNN v Hampsteadu, když se k ní nedostala včas pomoc poté, co hlásila problémy se srdcem. V okrese Lenoir zemřela osoba, která se snažila nahodit generátor, píše server BBC News.

Na ostrově Emerald Isle 135 kilometrů severozápadně od Wilmingtonu povodňová vlna dosáhla téměř dvou metrů, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC).

Záchranáři mají napilno také v severokarolínském městě New Bern, kde se z břehů vylily dvě místní řeky. Desítky lidí zde museli evakuovat. V obci Jacksonville museli přes noc zachraňovat kolem šedesáti lidí z hotelu, který se kvůli bouři začal hroutit.

„Nikdy jsem za svůj život nebyla tak vyděšená. Je to hrozné. Říkám si, co se děje a kam až může stoupnout voda - jak se dostane ven a jestli uvízneme v podkroví nebo ne,“ prohlásila obyvatelka Severní Karolíny.

Události: Hurikán Florence už devastuje východ USA, Filipíny se chystají na supertajfun (zdroj: ČT24)

Hurikán již působí velké potíže i lidem v Jižní Karolíně či Virginii, kde lidé pociťují ničivé nárazy větru. „Stále je to velmi, velmi nebezpečná bouře. A to nejen pro pobřeží, ale i vnitrozemí,“ prohlásil guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster.

Bílý dům oznámil, že prezident Donald Trump se chystá postižené oblasti navštívit začátkem či v polovině příštího týdne, v závislosti na záchranných operacích.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Obrovská část pobřeží je bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Hurikán výrazně zpomalil a zeslábl

V zasažené oblasti je zatím bez proudu přes 830 tisíc domácností. Výpadek podle odhadů zasáhne miliony Američanů a obnova dodávek potrvá týdny. V předpokládané cestě hurikánu žije deset milionů lidí, přes milion z nich dostal výzvu k evakuaci.

Studenti v Severní Karolíně mají kvůli hurikánu mimořádné prázdniny. Z budov škol se stala záchytná centra, kam zamířili lidé z evakuovaných oblastí. Do víc než 120 krytů se uchýlilo kolem 12 tisíc lidí. „Já se ve skutečnosti nebojím hurikánu, větru a tak. Mohly by ale přijít záplavy, a to by mě skutečně děsilo,“ konstatovala evakuovaná Lawanda Sarvisová.

„Nikdy jsem neviděl, že by byly kryty zaplněny do této kapacity. Běžně otevíráme jeden nebo dva kryty, ale teď jich máme otevřených pět. Svědčí to o tom, že lidé se řídí doporučeními a chápou, že dům je možné postavit znovu, ale lidský život už nenahradíte,“ říká správce okrsku New Hannover Jonathan Barfield.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského se rychlost postupu Florence výrazně snížila, a to asi na osm kilometrů za hodinu. Kvůli tomu může podle meteorologů zvláště ve východních oblastech obou Karolín silně pršet celý víkend, než se vzdušná masa pomalu přesune do vnitrozemí, kde by se měla rozpadat.

V současné době je Florence už jen tropickou bouří. Rychlost větru v oku výrazně poklesla již před úderem na pobřeží USA. „Čekalo se, že hurikán bude podstatně silnější, když jeho oko dorazí na pevninu,“ uvedl zpravodaj ČT z místa.

„Dráha tohoto hurikánu je poměrně netypická, od východu k západu. Většinou trajektorie míří od jihovýchodu k severozápadu až severu. Vzdutí moře u pobřeží je tak poněkud větší, než bývá, a míra zaplavení pobřežních oblastí bude větší a bude trvat delší dobu,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák. 

Během příštích dvou až tří dnů spadnou na Severní Karolínu srážky obvyklé v období osmi měsíců. Úřady varovaly před rizikem vážného znečištění zdrojů pitné vody v důsledku záplav.

Kromě záplav budou podle meteorologů ohrožovat pobřežní oblasti i sesuvy půdy. Silné deště se očekávají i ve státech Alabama, Tennessee, Kentucky a Západní Virginie.

Stav ohrožení vyhlásila federální vláda v Georgii, Severní a Jižní Karolíně, Virginii, Marylandu a ve Washingtonu. Meteorologové upozorňují že bouře, rozlohou větší než celá Severní Karolína, by mohla být nejničivější v oblasti za posledních 25 let.