Prázdná města, zastavené jaderné elektrárny. K východu USA míří extrémně ničivý hurikán Florence

Obyvatelé východu USA hromadí zásoby kvůli blížícímu se hurikánu Florence. Řada obchodů v Jižní a Severní Karolíně zeje prázdnotou, na benzinkách došlo palivo. Z pobřeží se musí povinně evakuovat milion lidí. Věznice v obavách z ničivého živlu přemisťují trestance do vnitrozemí a jaderné elektrárny zastavují provoz. Hurikán doprovázejí vichry o rychlosti až 205 kilometrů za hodinu. Stav pohotovosti vyhlásil také stát Georgie, kam by se hurikán mohl stočit.

Hurikán Florence se může stát prvním hurikánem čtvrté kategorie za šedesát let, který zasáhne Severní Karolínu. K atlantickému pobřeží USA se blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek.

Rychlost větru v centru hurikánu se v příštích dvou dnech zvýší nejméně na 250 kilometrů v hodině, varují experti. Prudké lijáky zasáhnou pobřeží i vnitrozemí, záchranáři očekávají záplavy a výpadky proudu. „Je možné, že Florence bude velmi zničující. Elektrická energie v postižených oblastech bude vypnutá po celé týdny,“ varoval šéf úřadu pro krizové situace Brock Long.

Německý astronaut Alexander Gerst z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) tweetoval, že hurikán je tak ohromný, že pro jeho vyfotografování bylo potřeba použít širokoúhlý objektiv. „Bez legrace, řítí se na vás noční můra,“ napsal ve svém varování.

Bouře by měla podle Národního střediska pro hurikány (NHC) sice přechodně zesílit, ale ještě než zasáhne pobřeží, tak zeslábne. Přesto ale bude nebezpečná, varuje NHC. Hurikán mírně zeslábl už ve středu večer našeho času, v současnosti je na třetím stupni.

Tisíce lidí už zamířily do vnitrozemí, kvůli urychlení evakuace byly na dálnicích upraveny pruhy tak, aby se obyvatelé dostali rychle pryč. Úřady již připravují krizová centra a balíčky na pomoc při katastrofách a lidé plní pytle s pískem.

I přes výzvu opustit nejohroženější oblasti se ale řada lidí rozhodla zůstat. „Teď evakuaci neplánuji. Možná, až se přiblíží a situace se změní, tak bych odjel, pokud bude opravdu blízko,“ uvedl jeden z obyvatel Severní Karolíny Robert Muller.

Americká meteorologická služba odhaduje, že Severní a Jižní Karolína mohou dostat příděl až 700 milimetrů vody. Evropský simulační model ale počítá v některých oblastech Severní Karolíny s množstvím vody až 1150 milimetrů. Bezprostředně je ohrožena oblast, kde žije 5,4 milionu lidí.

Hurikán je podle CNN mimořádně nebezpečný nikoli kvůli síle větru, ale právě kvůli hrozícím záplavám na pobřeží i ve vnitrozemí a také kvůli tomu, že až dorazí na pobřeží, bude se pohybovat prakticky na stejném místě a v některých oblastech Jižní a Severní Karolíny udeří opakovaně.

Unikátní záběry: průlet letadlem nad hurikánem Florence a pohled z družice (zdroj: APTN/ Youtube/ NASA Video)

Prezident Donald Trump obyvatele ohrožených míst ujistil, že federální vláda je na živel připravena, zdůraznil ale nutnost evakuace. „Z některých míst by měli všichni odejít. Musíte poslouchat místní úřady a dostat se pryč,“ varoval šéf Bílého domu.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami skladujícími odpadní látky ve velkých lagunách. Před příchodem hurikánu budou odstaveny energetické provozy, obavy z rozsáhlých škod na životním prostředí ale přetrvávají.

Evakuace se dotkla i vojenských základen

Ze severokarolínských věznic již byly evakuovány stovky trestanců. Evakuace zasáhla částečně i velké vojenské základny Camp Lejeune v Severní Karolíně, Naval Station Norfolk ve Virginii a Marine Corps Recruit Depot v Jižní Karolíně. Do vnitrozemí odjíždějí rodiny důstojníků, na místě zůstane jen nezbytný personál.

Letouny ozbrojených sil a Národní gardy byly přemístěny na základny v Ohiu, do klidných regionů Atlantiku se přesunulo přes třicet vojenských plavidel.