VIDEO: Z amerického akvária unesli žraloka v kočárku. Policie ho objevila u nadšeného chovatele

Události ČT: Z amerického akvária unesli žraloka v kočárku (zdroj: ČT24)

Netradiční loupež se o víkendu odehrála v texaském San Antoniu. Trojice lidí s dítětem vytáhla v místním akváriu z vody malého žraloka a odvezla ho z budovy v dětském kočárku. Policii se pachatele podařilo dopadnout a „slečna Helen“ už si opět spokojeně plave v akváriu. Informovala o tom americká stanice CNN.

Podle vyjádření akvária pozorovali pachatelé čtyřiceticentimetrovou žraločí samici déle než hodinu, dokud nenastala správná chvíle pustit se do této bizarní loupeže. Dotyčné zachytily kamery, jak bloudí kolem akvária s mořskými tvory, které tu mohou návštěvníci krmit a hrát si s nimi.

Na videu, které akvárium zveřejnilo na Facebooku, je vidět, jak jeden z mužů vyndal síť a vytáhl něco z vody. Následně zmizel spolu s dalším mužem, ženou a dítětem z dosahu kamer.

„Poté, co žraloka vytáhli (z vody), odnesli ho do filtrační místnosti, kde ho dali do kbelíku. Původní obsah, čisticí látku, vylili do filtračního systému, čímž uškodili dalším zvířatům,“ upozornilo akvárium. Kbelík pak skupina odvezla ze zařízení na kočárku.

K incidentu došlo v sobotu, od té doby probíhalo pátrání. „Když nám zavolali, mysleli jsme si, že jde o nějaký hoax, vzhledem k tomu, že byl minulý týden Žraločí týden,“ prohlásil policejní šéf Joseph Salvaggio v souvislosti s programem kanálu Discovery věnovaném právě žralokům.

Zatím padlo jedno obvinění

V pondělí se policie dostala do domu muže žijícího na předměstí San Antonia, který chová celou řadu mořských živočichů. Podle vyšetřovatelů to u něj doma vypadalo jako v samotném městském akváriu. „Velmi dobře věděl, co dělá, udržoval to zvíře při životě,“ sdělil šéf policie.

Návrat ukradeného žraloka do akvária v San Antoniu (zdroj: APTN)

Z vyšetřování vyplývá, že podezřelý muž chtěl žraloka do sbírky, protože měl podobného už v minulosti, a nesnažil se zvíře prodat. Jedna osoba již byla obviněna z krádeže, u dalších dvou to policie zvažuje, píše CNN na webu.

Kauza snad bude mít šťastný konec – Helen se vrátila do akvária už v pondělí v noci, zatím ale zůstává v karanténě. Nejdřív totiž musí projít testy a zvyknout si na pobyt v jiné vodě. Podle zaměstnanců akvária ale žraločí slečna vypadá zdravě.

  • Jinak také Různozubec Francisův. Dorůstá maximální délky dva metry, tradičně ale jen něco přes metr, uvádí server fishao.cz. Různozubci postrádají oční blánu a mají dvě hřbetní ploutve s páteřní ploutví. Hřbetní a řitní ploutev obsahuje chrupavku, doplňuje Wikipedie.