Přes šest stovek migrantů proniklo do španělské enklávy Ceuta v Maroku. Použili nehašené vápno i zápalné lahve

Migrantům se podařilo překonat šest metrů vysoký plot (zdroj: APTN)

Více než šesti stovkám migrantů se podařilo ve čtvrtek proniknout z Maroka do severoafrické španělské enklávy Ceuta. Někteří z migrantů útočili na policisty nehašeným vápnem a několik dalších bylo vyzbrojeno zápalnými lahvemi. Množství dalších běženců pak zastavili španělští policisté. Při potyčkách provázejících násilné překonání plotu utrpělo zranění 15 španělských policistů a 30 migrantů.

Enklávu Ceuta odděluje od marockého území dvojitý šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem, který má podobným průnikům zabránit. Ve čtvrtek časně ráno se pokusily plot překonat stovky běženců ze zemí subsaharské Afriky.

Někteří z migrantů přitom zaútočili na policisty nečekaně silně. „Z ničeho nic, velmi násilně překonali plot a někteří z nich napadli policisty nehašeným vápnem, které měli s sebou v láhvích,“ sdělila španělská civilní garda. Nehašené vápno může způsobit těžké popáleniny. Někteří další uprchlíci byli vyzbrojeni zápalnými lahvemi. 

Z 15 zraněných policistů jich pět bylo hospitalizováno s popáleninami v obličeji a na rukou. Z 30 zraněných migrantů jich 11 bylo hospitalizováno s řeznými ranami a zlomeninami kostí po pádu z plotu.

Jedná se o největší průnik do Ceuty od února 2017, kdy se během čtyř dnů dostalo do této enklávy více než 850 běženců, napsala agentura AFP. Kromě Ceuty se afričtí migranti snaží dostat do Evropy i přes další španělskou enklávu Melilla. Obě se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím.