V Německu odsoudili za únos manažera Vietnamce s trvalým pobytem v Česku, pracoval pro tajné služby

Na tři roky a deset měsíců poslal německý soud do vězení Vietnamce, který loni pomáhal s únosem vietnamského manažera z Berlína do vlasti. Odsouzený Vietnamec známý jako Long N. H. byl do Německa vydán loni v srpnu z Česka, kde má trvalý pobyt. Manažer Trinh Xuan Thanh, jenž se po únosu objevil ve Vietnamu a o němž Hanoj tvrdí, že se vrátil dobrovolně, byl mezitím vietnamskými soudy za zpronevěru dvakrát odsouzen k doživotí.

Sedmačtyřicetiletý Long N. H. se u soudu přiznal, a to na základě dohody o vině a trestu se státním zastupitelstvím. V přiznání uvedl, že pracoval pro vietnamské tajné služby.

Podle prokuratury Long N. H. loni pronajal v Praze dvě auta. Jedno sloužilo ke sledování oběti, druhé k jejímu únosu. K tomu došlo loni 23. července v centru Berlína. Vietnamec obě auta následně odvezl zpátky do české metropole, kde provozoval kancelář zaměřenou na finanční převody do zahraničí.

Unesený Trinh Xuan Thanh, bývalý manažer státní ropné společnosti PetroVietnam, v Německu usiloval o azyl. Podle některých médií byl zpátky do Vietnamu zavlečen přes Slovensko. Bratislava před časem odmítla, že by ale byla do akce vědomě zapojena.

Případ středečním rozsudkem nekončí. V Německu je nadále stíhán náměstek ředitele vietnamské tajné služby Duong Minh Hung, dva muži z Prahy a jeden z Berlína, kteří při únosu údajně rovněž pomáhali.