Vyšší věk odchodu do důchodu vyhnal Rusy do ulic. Popularita Putina i Medvěděva padá

Události: V Rusku vyšli lidé do ulic kvůli důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Celý měsíc kvůli fotbalovému mistrovství světa nesměla být v Moskvě žádná demonstrace. Tři dny po finálovém utkání už úřady povolily lidem protest proti plánovanému zvyšování věku odchodu do důchodu. Hranice se má v případě mužů zvýšit o pět a v případě žen až o osm let. Ruská společnost totiž stárne a hrozí, že státní kasa brzy nebude na důchody mít. Vláda reformu považuje za nezbytnou. Návrhem se má duma začít zabývat ve čtvrtek.

„Chci zasloužený důchod už v 55 letech,“ říká jedna z demonstrantek Tatana Racirevová.„Obyčejní lidé vládu nezajímají. Nemáme sociálně orientovanou politiku. Štve mě to,“ říká další z demonstrantů.

Pod vůbec největší petici za poslední desítky let se za měsíc prezidentovi i premiérovi podepsalo na 2 miliony 800 tisíc lidí. Popularita premiéra Dmitrije Medvěděva i prezidenta Vladimira Putina v průzkumech kvůli reformě klesla.

Hranice odchodu do důchodu se má zvyšovat postupně, v případě mužů na 65 let, tedy o pět více než nyní, u žen pak o osm let na 63.

Důchodců v Rusku totiž přibývá. „Za 25 let na dva důchodce připadnou tři práceschopní lidé. Navíc předpisy platí už 90 let a neodpovídají současným životním podmínkám,“ uvedl zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

Vláda podle zpravodaje ČT na oplátku slibuje, že už za šest let bude průměrný důchod dvakrát vyšší. V přepočtu asi 7 tisíc korun. „Bez tohoto rozhodnutí se neposuneme kupředu, nezvýšíme životní úroveň, sociální jistoty ani hospodářský růst,“ uvedl Medvěděv.

Ve čtvrtek má parlament začít o vládním návrhu diskutovat. Kabinet ale možná kontroverzní reformu o nějaký čas odloží. S výhradami totiž nečekaně přišla vlivná Komora účetních, podotkl Karas.