Rusům se po dlouhých devadesáti letech zvýší věk pro odchod do důchodu. Nadšeni nejsou

Události: Rusové se bouří proti důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Po devadesáti letech se má v Rusku zvyšovat věk pro odchod do penze. Tamní obyvatelé změnu odmítají a masově podepisují protestní petice. Vláda ale považuje pozdější odchod do důchodu za nezbytný. Své rozhodnutí chce vysvětlovat v kampani a reformu zavést na podzim.

Už od roku 1928 platila pro Rusy stejná hranice: muži odcházeli do důchodu v 60 letech, ženy v 55 letech. Teď budou Rusové pracovat o pět let déle a Rusky dokonce o osm. 

Podle premiéra Dmitrije Medvěděva se počítá s dlouhým přechodným obdobím a malými krůčky dopředu, než bude plánovaných met dosaženo. Zvýšení věkové hranice podle Medvěděva umožní přidat stávajícím penzistům asi o tisíc rublů ročně (zhruba 350 korun).

Kritici současných poměrů upozorňují, že nové věkové hranice by se nedožilo čtyřicet procent mužů a dvacet procent žen, kteří umírají dříve než v 65, respektive 63 letech.

Populace v Rusku
Zdroj: Wikipedie
Rusko – předpokládaná doba dožití
Zdroj: Wikipedie

Cestou může být rekvalifikace lidí v předčasném důchodu

Téměř 90 procent dospělých Rusů změny odmítá. Prezident Putin jim v průběhu svého osmnáctiletého působení v Kremlu opakovaně sliboval, že se v tomto směru nic měnit nebude. „Jsem proti zvýšení hranice věku. Pokud jsem prezident, takový krok nepřijmu,“ prohlašoval Putin v roce 2005.

Tato slova teď odpůrci nového zákona hlavě státu připomínají. Podle odborníků by se mělo sáhnout spíš na miliony lidí, kteří vzhledem k profesi odcházejí do penze dříve, jako horníci, vojáci nebo policisté. Těchto důchodců je dnes třetina. Některým je přitom jen něco málo přes čtyřicet let.

„Nutné je nabídnout rekvalifikaci anebo nějakou finanční kompenzaci, ale neposílat je z pracovního trhu v nízkém věku,“ nabádá Anton Tabach z ekonomické fakulty Moskevské univerzity.

Rusové vehementně podepisují petici, protestovat nemohou

Sergej Mitrochin protestuje proti důchodové reformě
Zdroj: ČT24

Petici proti reformě už podepsalo přes dva a půl milionu Rusů. „Je to absolutní rekord v případě petice, která se za uplynulá desetiletí v Rusku objevila,“ říká odborový předák Pavel Kudjukin.

Odpůrci změn chtějí organizovat masové akce. Hodlá se k nim přidat i zástupce opozice Sergej Mitrochin, kterého před parlamentem, kde protestoval, zadržela policie. Čeká teď na soud, který ho může poslat až na třicet dnů za mříže.

„Zadrželi mě na základě nařízení prezidenta v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale. Všechny akce včetně protestů jen jedné osoby mohou být jen se souhlasem,“ říká Mitrochin.

Opozice chtěla na začátku července v Moskvě uspořádat tři demonstrace. Radnice ale všechny zamítla.