Při záchranné akci v zatopené thajské jeskyni zemřel dobrovolník

Události: V thajské jeskyni zemřel potápěč. Záchranářům dochází čas (zdroj: ČT24)

Při záchranných akcích v zatopené jeskyni, v níž je v Thajsku už 13 dní uvězněno dvanáct chlapců a jejich trenér, zemřel bývalý člen thajského námořnictva. Podle thajských úřadů muž ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit. Potápěč se na záchranné misi podílel jako dobrovolník.

Záchranáři se skupinu, která se nachází asi čtyři kilometry od vchodu do zatopeného komplexu, snaží vyprostit už od pondělka. Za poslední dny se jim podařilo odčerpat čtyřicet procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven.

O víkendu se ale očekávají prudké monzunové deště na celém severu země, které podle meteorologů potrvají až do příštího čtvrtka. Záchranáři tak zvažují i další možnosti, jak chlapce vyprostit.

Potápěči skupině dopravují nutné zásoby, mimo jiné posilující vitaminovou výživu. Podle vedení námořnictva muž, který dnes během noční akce zemřel, přepravil do jeskyně kanystry s kyslíkem. Na zpáteční cestě pak potápěč ztratil vědomí.

Záchranáři bojují s časem

Záchranáři potřebují vodu ze zatopené jeskyně odčerpat do víkendu, kdy mají severní Thajsko zasáhnout prudké monzunové deště a pršet by mělo minimálně do příštího čtvrtka.

Za poslední dny se podařilo odčerpat čtyřicet procent vody a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. Den co den jsou z jeskyně odčerpány desítky milionů litrů vody. Hladina klesá v průměru o centimetr a půl za hodinu, od středy klesla o 40 centimetrů.

„Je potřeba odčerpat dalších 90 až 120 centimetrů, a pak budou moci proplavat ven jen v záchranných vestách,“ domnívá se jeskynní potápěč Ben Reymenants, který u záchranné akce asistuje.

Jeskyně, kde jsou chlapci uvězněni
Zdroj: ČT24/Rajabhat Mahasarakham University/French Federation of Speleology

Vojáci se nyní soustředí na třetí z kritických míst na cestě, kde voda stále sahá až po strop. Cílem je dostat hladinu na úroveň pasu, aby šlo projít jen se záchrannou vestou. Většina z chlapců neumí plavat a učí se používat potápěčské náčiní. Odborníci se shodují, že pokud by se chlapci museli cestou ven potápět, byť s asistencí, bylo by to velmi riskantní; profesionálním potápěčům trvala cesta k chlapcům šest hodin, k východu se od fotbalistů dostanou za pět hodin.

Po odčerpání vody z třetího jeskynního sálu ale k uvězněným fotbalistům stále bude zbývat asi 2,5 kilometru a není jasné, jak dlouho zabere odčerpání tohoto úseku.

Monzun může uvěznit chlapce v jeskyni až do října

Podle předpovědi počasí přijdou o víkendu monzunové deště, které jeskynní komplex znovu naplní. Mohou tak chlapce odříznout na celé měsíce, zkomplikovat jejich zásobování a dokonce i ohrozit vzduchovou kapsu, v níž se nacházejí.

Pokud vojáci nestihnou vyčerpat dostatečné množství vody, aby se fotbalisté a trenér mohli dostat ven jen se záchrannými vestami, zvažuje se, že by hoši za doprovodu potápěčů ven proplavali. Zkušení potápěči a zahraniční experti to ale považují za extrémně nebezpečné. V jednom úseku nejde plavat se vzduchovou lahví, kterou musí potápěč tlačit před sebou, na dalších místech se plave proti proudu, zaplavená cesta se klikatí. Na kritických místech se úzká chodba neustále zanáší.