Po Vilniusu se na Ukrajině demonstruje - pro i proti

Kyjev – Tisíce lidí vyšly do ukrajinských ulic podpořit i odsoudit rozhodnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat ve Vilniusu dohodu, která by Ukrajinu přiblížila k Evropské unii. V centru Kyjeva se vpodvečer sešlo k protestu asi 5 000 přívrženců opozice. Ještě dříve se poblíž odehrála jiná demonstrace, na kterou přišlo více než 10 000 Janukovyčových přívrženců. K potyčkám mezi oběma tábory nedošlo. Předáci ukrajinské opozice dnes také vyzvali k odstoupení či odvolání prezidenta Janukovyče za „sabotáž“ dohody s EU a chtějí předčasné prezidentské volby.

Náměstí nezávislosti, kam přívrženci opozice a unie zamířili za zvuků populární písně „Nevzdám se bez boje“, obklopily nejméně dvě tisícovky příslušníků speciální pořádkové jednotky Berkut. Podle policejního komuniké mají prý policejní kordony, obklopující náměstí, zabránit demonstrantům v narušení dopravy. K demonstrantům promluvili opoziční předáci, kteří už odletěli z vilniuského summitu Východního partnerství, kde se původně měla dohoda mezi Ukrajinou a EU podepsat.

„Požadujeme vypsání voleb před rokem 2015,“ prohlásil Arsenij Jaceňuk, blízký spolupracovník vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. „Sabotáž podpisu dohody je velezradou! Uděláme vše, abychom režim svrhli! Kvůli tomu je nutné, abychom se sjednotili,“ zdůraznil někdejší boxerský šampión Vitalij Kličko, který se chystá kandidovat na hlavu státu. „Ukradli nám naději, že budeme žít v moderní evropské zemi, že porazíme korupci a že u soudů zavládne spravedlnost,“ dodal. Obvinil Janukovyče, že „zaprodal vlast, aby si koupil místo ukrajinského gubernátora v ruském impériu“, protože „není složité pochopit, že v této hře vyhrál prezident Putin a Západ prohrál“.

Oba tábory v Kyjevě demonstrují ve znamení modré a zlaté, modré a žluté, tedy unijních a ukrajinských barev, současně však i předvádějí jazykové a kulturní rozdělení mezi prounijním západem a ruskojazyčným východem země. Ačkoli se obě demonstrace sešly blízko sebe, k potyčkám mezi oběma tábory nedošlo. Podle místních médií ale „sportovci“, jak se přezdívá rváčům prosazujícím vládní názory pěstmi na ulici, zmlátili pět novinářů.

Tisíce přívrženců opozice se chytily za ruce, aby z náměstí Nezávislosti vytvořily symbolický živý řetěz, spojující jejich zemi s EU. Lidé mávali také ukrajinskými a unijními vlajkami a skandovali „Ukrajina je Evropa!“. V největším městě západní Ukrajiny, Lvovu, se do „unijního řetězu“ podle organizátorů zapojilo na 20 000 lidí.

Nezdar dohody je podle Rusnoka na Ukrajině, EU ale prý mohla být pružnější

Hlavní příčiny odmítnutí Ukrajiny podepsat asociační dohodu s EU spočívají podle českého premiéra v demisi Jiřího Rusnoka v politické a ekonomické situaci země. Nicméně i Evropská unie mohla být v něčem pružnější, poznamenal ministerský předseda po skončení summitu Východního partnerství ve Vilniusu. „Myslím, že krátký a střední horizont převážily v jejich zájmech nad horizontem dlouhodobým. A to se mi zdá být klíčový problém, proč k tomu očekávanému podpisu asociační dohody nedošlo,“ řekl na adresu Ukrajiny. Ujistil, že postoj Česka se nemění - je nadále pro ponechání otevřených dveří jak Ukrajině, tak dalším východním partnerům.

Podle Rusnoka z nezdaru podpisu dohody o přidružení Ukrajiny plyne pro EU poučení. „Možná musíme být trochu akčnější v tom, co jsme schopni našim partnerům na východě nabídnout a jak rychle,“ uvedl. Na druhé straně ale poukázal na nejistotu plynoucí z přístupu ukrajinského vedení. Ukrajinský prezident Janukovyč přijel do Vilniusu s pěti či šesti podmínkami, za kterých by údajně mohl Kyjev znovu o podepsání dohody uvažovat. Jenže i u nich je vzhledem k poslednímu vývoji nejistota, zda jde o podmínky poslední. Rusnok připomněl, že jednou z ukrajinských podmínek je, že se má jednat trilaterálně s Ruskem. To je ovšem pro Evropskou unii nepřijatelné. „My nejednáme o asociační dohodě s Ruskem,“ zdůraznil český premiér.