Bouře kolem názvu Makedonie: Tsipras ustál hlasování o nedůvěře

Řečtí poslanci v sobotu zamítli návrh na vyslovení nedůvěry vládě řeckého premiéra Alexise Tsiprise, který podala opozice kvůli dohodě řecké vlády s Makedonií o novém názvu této sousední země. Ten má opět obsahovat slovo Makedonie – tedy stejně jako severořecké provincie. Hlasovalo 280 poslanců z celkem třísetčlenného parlamentu, z nichž 153 se vyslovilo pro důvěru a 127 bylo proti. Před hlasováním demonstrovalo před budovou parlamentu několik tisíc lidí, kteří s touto dohodou nesouhlasí.

Zákonodárci, kteří podpořili Tsiprase, odmítli návrh podaný opoziční stranou Nová demokracie. Opozice obvinila Tsiprase z toho, že udělal příliš mnoho ústupků kvůli dohodě mezi premiéry Řecka a Makedonie, která stanoví pro Makedonii nový název: Republika Severní Makedonie. Dohoda má být podepsána v neděli. 

Odpůrci ujednání ale mluví o zradě; řečtí neonacisté dokonce vyzvali k vojenskému převratu a makedonský prezident odmítl dohodu odsouhlasit.

Proti vyslovení nedůvěry hlasovali kromě vládní strany SYRIZA i téměř všichni poslanci jejího koaličního partnera Nezávislí Řekové. Jeden poslanec této strany hlasoval podle agentury AP proti vládě.

„Co nám vyčítá opozice zde, vyčítá premiéru Zaeovovi u našich sousedů. Oba slyšíme, že jsme zradili vlastní lid ve prospěch druhé země. To ale není logicky možné“, uvedl Tsipras.

O název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, se obě země sváří léta a Atény kvůli sporu blokují přístupové rozhovory Makedonie s EU i její vstup do NATO. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmenné řecké provincie. V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (někdy také zkráceně FYROM).

Před parlamentem, kde probíhlo jednání, mávali demonstranti řeckými vlajkami a vlajkami řecké provincie Makedonie a křičeli „zrádci, zrádci“, čímž mysleli řeckou vládu. Podle svědků, které citovala agentura Reuters, zasáhla policie slzným plynem, když se někteří jedinci snažili dostat za policejní zábrany.

Spor kvůli Makedonii
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Mezitím opoziční poslanec Kyriakos Mitsotakis, jehož strana Nová demokracie (ND) návrh na vyslovení nedůvěry podala, vyzýval v parlamentu své kolegy, aby jeho návrh podpořili. „Dnes vy všichni uzavíráte hypotéku na budoucnost naší země,“ prohlásil mimo jiné.

Naopak ministr obrany Panos Kammenos, který stojí v čele strany Nezávislí Řekové, zdůrazňoval, že sobotní hlasování není o dohodě s Makedonií. Kammenos slíbil, že jeho strana dohodu nepodpoří. Pro nedůvěru vládě ale Nezávislí Řekové hlasovat nebudou, protože sami mají ministerská křesla.