Británie zachová současný stupeň ohrožení terorismem nejméně další dva roky a posílí bezpečnostní složky

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k nové britské bezpečnostní strategii (zdroj: ČT24)

Druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem zůstane v Británii v platnosti nejméně následující dva roky. Uvedlo to britské ministerstvo vnitra, podle něhož může být v případě nutnosti kdykoli vyhlášeno nejvyšší riziko. Šéf resortu také v pondělí v rámci nové strategie boje proti terorismu oznámil, že bezpečnostní služby posílí o dva tisíce lidí. Londýn si v neděli pietními akcemi připomněl rok od útoku v oblasti mostu London Bridge, při němž zemřelo osm lidí a dalších 48 bylo zraněno.

„V souhrnu očekáváme, že ohrožení islamistickým terorismem zůstane na své současné zvýšené úrovni nejméně následující dva roky a že se může dále zvýšit,“ citovala prohlášení ministerstva agentura Reuters. Druhý nejvyšší stupeň ohrožení je označen jako „závažný“ a hrozba útoku je během jeho platnosti velmi pravděpodobná.

Londýn v pondělí oznámil novou strategii boje proti terorismu, která je adaptovaná na hrozby spojené s novými metodami používanými radikály. Ministr vnitra Sajid Javid oznámil, že britské bezpečnostní služby posílí o dva tisíce lidí. Chtějí tím účinněji bránit zemi před terorismem. 

Nová strategie počítá s hlubší spoluprací mezi složkami, lepším využíváním získaných dat k vytipování podezřelých a vyššími tresty za některé činy, uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Britská tajná služba MI5 bude nově sdílet s policií a radnicemi informace o podezřelých z napomáhání teroristům. Britské ministerstvo vnitra si od toho slibuje, že se zrychlí hlášení podezřelých nákupů chemikálií nebo pronájmu vozidel, a to v době, kdy radikalizace přes internet nebo mobily probíhá pouhé měsíce nebo jen týdny,“ uvedl Vostal.

Británie zatím nesníží stupeň ohrožení terorismem (zdroj: ČT24)

Britské úřady podle vlády za posledních pět let odhalily 25 plánovaných teroristických útoků, z toho 12 od loňského března.

Británie loni dvakrát na několik dní vyhlásila nejvyšší, „kritický“ stupeň ohrožení. Poprvé po květnovém útoku na koncertě v Manchesteru, podruhé po zářijovém atentátu v londýnském metru.

Británie si připomněla osm mrtvých z London Bridge

Pieta za oběti útoku z London Bridge
Zdroj: Simon Dawson/Reuters

Za účasti premiérky Theresy Mayové se v neděli sešly stovky lidí v southwarkské katedrále nedaleko místa útoku na London Bridge, aby po roce uctily památku obětí vraždění trojice radikálních islamistů.

Muži v noci najeli dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířili do nedaleké čtvrti Borough Market, kde napadali lidi na ulici a v zahrádkách restaurací noži. Policie atentátníky zastřelila.

„Můj vzkaz pro všechny, kdo se pokoušejí útočit na náš způsob života nebo nás rozdělit, je jasný: naše odhodlání pevně a společně čelit této hrozbě a přestát ji nikdy nebylo větší,“ řekla podle BBC Mayová před začátkem pietní akce. Britové si památku obětí útoku připomněli i minutou ticha.