Kuba identifikuje oběti nejhorší letecké tragédie za poslední roky, našla se první černá skříňka

110 lidí zahynulo v pátek při havárii letadla na Kubě. Nehodu přežily pouze tři osoby, které utrpěly vážná zranění, jejich stav je ale kritický. Příčina neštěstí není jasná, už se ale našla první černá skříňka, která je v „dobrém stavu“ a mohla by tragédii pomoci objasnit. Podle svědka to vypadalo, že stroj nemůže nabrat výšku. Hořet prý začal ještě před dopadem.

Náš zastupitelský úřad se spojil s kubánským Úřadem pro civilní letectví a podle jeho sdělení by se na palubě havarovaného letounu neměli nacházet žádní čeští občané.
Filip Vurm
konzul, velvyslanectví ČR v Havaně

Letadlo mířilo do města Holguín na východě ostrova. Většinu cestujících tvořili Kubánci, těch bylo 99, jedenáct bylo cizinců, uvedl v sobotu kubánský ministr dopravy Adel Yzquierdo.

Úřady přitom doposud hovořily o 107 mrtvých.  Havárii přežily pouze tři kubánské ženy, které se však nacházejí v kritickém stavu. Zahraniční oběti havárie zahrnují šest členů posádky z Mexika a tři turisty: jednoho Mexičana a argentinskou dvojici; podrobnosti o zbývajících dvou cizincích nejsou k dispozici.

Mexická společnost Global Air, známá také pod názvem Aerolíneas Damojh, která havarovaný Boeing 737 vlastní, stroj pronajímala aeroliniím Cubana de Aviación. Podle ní posádku tvořili dva piloti, mechanik a tři letušky.

Podle kubánských médií se záchranářům podařilo z letounu, který havaroval krátce po startu z havanského mezinárodního letiště Josého Martího na maniokové plantáži, vyprostit tři těžce zraněné ženy a jednoho muže. Všichni byli v kritickém stavu převezeni do nemocnice. Muž později zemřel. 

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, který krátce po havárii navštívil místo neštěstí, řekl, že úřady provádějí identifikaci obětí a že vyšetřují příčiny nehody. „Zdálo se, že letadlo nemůže nabrat výšku. Začalo zatáčet. A pak se zamotalo do drátů,“ uvedl jeden ze svědků. Podle lidí, kteří se nacházeli poblíž, začal stroj hořet ještě před dopadem.

Na Kubě se zřítilo letadlo, obětí je přes sto (zdroj: ČT24)

Poslední velká nehoda civilního letadla se na Kubě odehrála v listopadu 2010. Při havárii stroje kubánské společnosti Aerocaribbean tehdy za špatného počasí zahynulo všech 68 cestujících, včetně 28 cizinců.

Dobře si letos nevede letecká doprava ani v celosvětovém měřítku. V únoru zahynulo 71 lidí při pádu letadla nedalo Moskvy, v březnu jich zemřelo 51 v troskách stroje Bangladéšských aerolinek po nehodě v Nepálu.

Minulý měsíc se pak zřítilo vojenské letadlo v Alžírsku. Obětí bylo více než 250. Loňský rok byl přitom z hlediska letectví nejbezpečnější v dějinách a mimo jiné se nezřítilo žádné osobní dopravní letadlo.