Prokletí, dluhy a chodník. Mladé migrantky z Nigérie končí v Itálii jako prostitutky

Mladé africké migrantky často končí v Itálii jako prostitutky (zdroj: ČT24)

V Itálii uvízly v pasti dluhů a nelegálního kuplířství možná desítky tisíc dívek z Afriky. Nejstarším je 25 let, ale často jsou to ještě děti, které přežily nebezpečnou cestu přes sever Afriky a Středozemní moře, aby skončily u některé z italských silnic. Třeba migrantky z Nigérie musí ještě ve vlasti přísahat, že splatí své dluhy – v Itálii z nich ale udělá jejich kontakt prostitutku, která nemá šanci vydělat desetitisíce eur.

Obchod s lidmi, moderní otroctví či nucená prostituce patří mezi jevy, které často provázejí migraci ze zaostalých a chudých zemí. Nyní ale začínají být víc než patrné i v rozvinutých evropských zemích.

Třeba na migrantku z Nigérie Precious čekala ve vysněném cíli v Itálii nigerijská kuplířka. „Precious, nemáš na výběr. Takto to je a takto to i bude. Musíš dělat prostitutku,“ řekla jí žena. Když dostala těsné legíny, kondomy a místo mezi keři, kam si zákazníky měla vodit, bylo Precious jen sedmnáct let.

Zachráněná migrantka z Afriky
Zdroj: ČTK/AP/Mohamed Ben Khalifa

Snížit počet lodí připlouvajících z Libye se Itálii podařilo, v boji proti zotročování migrantek ale selhává. Gangy k prostituci přinutily 10 až 30 tisíc Nigerijek.

„Podle jejich kuplířek, kterými jsou nigerijské ženy, je jejich jedinou možností, jak si vydělat peníze, obchod se sexem, protože nemají žádné legální doklady. Tyto kuplířky v podstatě vlastní několik žen, drží je ve svých domech, ať už je to v Neapoli, nebo na severu země. A tato madam rozhodne, kolik daná dívka dluží,“ vysvětluje autorka knihy o sexuálních otrokyních z Nigérie Barbie Latza Nadeauová.

Nesplatitelné dluhy

Dlužné částky za cestu do Itálie se pohybují mezi 20 a 40 tisíci eur. Za jednoho zákazníka přitom dívka dostane 10 až 20 eur. Dluh je tak skoro nemožné splatit. „Stává se, že si kriminální buňky, které v Itálii působí, tyto dívky mezi sebou prodávají. Třeba z Říma do Milána nebo z Milána do Turína,“ podotkla zástupkyně šéfa italské policie Mariapia Marinelliová.

Tato síť často začíná už v Nigérii. Pod hrozbou smrti musí žena při voodoo rituálu přísahat, že v Evropě splatí svůj dluh. Místo slíbené číšnice pak z ní ale kontakt v Itálii udělá prostitutku, čemuž se dívka kvůli prokletí šamanem ani nebrání.

Gangy tak našly lukrativní zdroj příjmů – v roce 2016 proto do Itálie nalákaly dvakrát tolik žen než v předchozím roce. Řím proto během posledních dvou let ztrojnásobil zdroje na boj proti nigerijským mafiím.

Většina z 22,5 milionu eur šla loni na azylové domy pro ženy, které se z ulice podaří zachránit. „Chybí nám jasné institucionální vedení. Úřad pro rovné příležitosti, který spadá pod úřad premiéra, se v posledních letech snažil zkoordinovat neziskové organizace. Výsledky jsou ale skromné,“ upozornil zástupce charity Caritas Oliviero Forti.

Dívky jsou navíc stále mladší – právě ty se dají snáze přesvědčit a zastrašit. Samotnou Precious přivedla policie k charitě před necelým rokem. „Žádné výhrůžky mě nedonutí opustit život, který žiju teď. Nevrátím se. Už to nikdy dělat nebudu,“ prohlašuje dívka, která nyní pracuje jako ošetřovatelka seniorů.